Re: Spolek (dříve občanské sdružení)
Jako spolek jste povinni vést účetnictví, stačí jednoduché. Rozhodně nedoporučuji vést jakési "neoficielní", je to nelegální a v podstatě u vás zbytečné. Zdaňují se příjmy (pokud to budou jen členské příspěvky budou osvobozeny) takže vás to nemusí vzrušovat. Pokud budete mít příjmy jen z členských příspěvků tak nemusíte podávat ani daňové přiznání.
Re: Spolek a sbírka listin
Článek je vadný.
Tvrdím, že se musí ukládat ÚZ za rok 2014, která je pouze u (podvojného) účetnictví a nikoliv Přehled o majetku a závazcích za rok 2014, který je u jednoduchého účetnictví.
Své tvrzení dokládám odkazem na zákon.
Nicméně každý má volbu, svůj správný názor nikomu nevnucuji.
Hezký den!
Mne se Vas nazor libi a Vas cl. II. mluvi jasne. Ale stejne tak mi prijde, ze mluvi jasne i ten § 21a a k nemu navazny 37a odst. 3g (u jednoducheho ucetnictvi), jen nema nikde stanoveny termin.
Ale pro nas je asi podstatne predevsim to, kdyz jsme obcanske sdruzeni (tedy spolek), ktery dosud nezacal vyvijet cinnost, jestli se za roky 2014 (byli jsme zalozeni) a 2015 na nas vubec vztahovalo vedeni ucetnictvi? Podle § 13b odst. 3 ano (ode dne vzniku do zaniku) nebo jsem se do toho uz moc zamotala? :-D
Nechce se mi hledat zrušené předpisy z roku 2002, které se na Vás do konce roku 2015 vztahovaly.
Ale použitím analogie jednoduše dojdeme k tomu, že když se v současné době požaduje vedení PÚ a JÚ od okamžiku vzniku účetní jednotky, bez ohledu na výkon činnosti, tak proč by tomu mělo být v roce 2002 jinak?
Hezký den!
Požádal jsem autorku toho článku o opravu. Do té doby vykládám ukládání u JÚ tak, že povinnost pro rok 2016 vznikla od roku 2016 tj. uložení do konce roku 2017.
Retroaktivně za roky 2014 a 2015 ukládání řeší přechoďák v Čl II. To v žádném případě neřeší § 21a.
V roce 2014 se na Vás vztahovala zrušená vyhláška 507/2002 Sb. Už si ji moc nepamatuji, ale domnívám se, že obsahovala něco jako je dnešní § 13b/3 ZoÚ.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2016 18:08
Dobrý den,
v roce 2014 jsme založili občanské sdružení (kynologie), které dosud nezačalo vyvíjet činnost - tedy žádné příjmy, výdaje, jen založení o.s. Musíme do 31.3.2016, tedy dneška :o(, dokládat Přehled o majetku a závazcích, když žádné nejsou?
Druhý dotaz:
Letos to chceme změnit, připravujeme tedy nové stanovy, kde bude obsahem i stanovení výše členského příspěvku (z důvodu osvobození od daně z příjmů podle § 19 odst. 1a a § 38bm. Příjem bude tedy jen členský příspěvek, který bude využit na provoz spolku - ovšem nikdo nám na žádný výdaj nevystaví doklad. Jak je to v takovém případě s účetnictvím?
Prozatím vedu jen přehled financí pro naši interní potřebu. Musíme vést účetnictví? Zřejmě ano, ale jakým způsobem postupovat? Jediná možnost, co mě napadá, je vést neoficiální a oficiální, do kterého půjdou náklady například na klece pro psy, pamlsky, oblečení pro psovody, ubytování na závodech apod. - prostě kde co sesbíráme?