Re: Daňový poradce
To nerozhodneme za statutára.
Ten by měl nastavit procesy, odpovědnosti jednotlivých osob - bude to dáno také uzavřenou smlouvou.
Záleží na tom, za co vše převezme daňový poradce zodpovědnost.
Promiňte, ale mám dojem, že se Vám vůbec nelíbí, že si pan majitel/statutár dělá věci dle svého uvážení.
To je naprosto přeci jeho věc. On v konečném důsledku zodpovídá za správné a úplné vedení účetnictví.
Vše absolutně a vždy v pořádku nemá zřejmě žádná společnost, může se o to snažit, ale při dnešním stavu legislativy to považuji za utopii.
Stačí pár nekompetentních úředních osob.
Re: Daňový poradce
Víte, já Vás úplně chápu. Statutáři totiž někdy vymyslí něco a i když jsou odpovědní za účetnictví, tak o něm někdy neví ani Ň a postaví účetní před dohodnutou věc a účetní si pak rve vlasy, že to tak nejde udělat. A daňový poradce, pokud komunikuje jen se statuárem, tak by měl komunikovat i s účetní. Nezlobte se na mně, vy kteří jste tu daňoví poradci, ale je to tak, že daňový poradce zpracuje DP na základě předložených dokladů od účetní a je jen otázkou jak dalece je který schopen "zkontrolovat" celé účetnictví. Takže si myslím, že nejdůležitější je vzájemná komunikace staturár-účetní-daň.poradce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2016 19:56
Dobrý den,
chci se zeptat, majitel firmy si najal nově daňového poradce. Firma je velká, určitě daňový poradce je na místě..
Chci se ovšem zeptat, kdo bude mít nyní (kromě teda pana majitele - účetní jednotky) profesní zodpověnost za účetnictví? Já, jako účetní (zaměstnanec společnosti) a nebo pan daňový poradce?
Pokud se pan daňový poradce a pan majitel dohodnou na nějaké účetní operaci, jsem povinna účtovat, i když nejsem přesvědčená, že je to správně? A pokud by případná kontrola prokázala, že to opravdu správně není - budu nějak penalizovaná?