Re: exekuce zápočtový list
OSŘ
§ 294
(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
Ale tady nejde fakticky o ten ZL, jde o to, že když si nehodlají splnit svou povinnost hned na začátku, jak ta práce potom může vypadat ! Jak píše tazatelka, ZL nedodají na čestném prohlášení napíší , že žádné exekuce nemají a pak začnou chodit. Zajímavé, ale my opravdu zaměstnance kteří klidně prokazatelně lžou opravdu nechceme. Prostě personalista je tam od toho, aby našel kvalitního pracovníka ne takového, kvůli kterému bude mít zaměstnavatel jen problémy.
Dokonce jsem četla nějaký článek, kolik zaměstnavatele stojí ročně to, že musí zpracovávat exekuce zaměstnanců. To je snad lepší dát lepší mzdové podmínky a vybrat kvalitního zaměstnance, než brát kohokoliv, o kom od začátku víte, že bude nespolehlivý a klidně vám lže.
Samozřejmě jsou vyjímky, kdy opravdu ZL nemůže ze zaměstnavatele dostat, nebo ten zanikl, ale to se vše dá ověřit a pár zaměstnanců bez ZL máme také, ale určitě nikdo z nich nezatajoval exekuce. Ale záleží na každém jaké pracovníky chce zaměstnávat. To byl jen můj názor a názor mého zaměstnavatele.
All, já s vámi souhlasím. Jsme malá firmička, o všem rozhoduje jednatel. Mně se jeho personální politika nelíbí, ale nic s tím nenadělám. Toto je jen to nejmenší ... Jsou horší věci. A ano, v důsledku této personální politiky jsou pak se zaměstnanci problémy.
Já bych věci řešila jinak, ale to je věc společníkova podnikatelského záměru.
A exekuce jsou opruz, i když srážet nemůžu, stejně je musím všechny evidovat a stanovit správně pořadí. Ta časová náročnost tam je, nehledě na to, že se bojím, abych to měla správně zapsané.
Jde o to, že když zaměstnanec dá při nástupu ZL z minulého zaměstnání,
tak exekuce jsou tam vypsané. Když ZL nemá, tak mzdová účetní po něm chce alespoň podepsat čestné prohlášení - já tam uvádím "mám/nemám nařízeny srážky ze mzdy ....." a když proškrtne, tak uvádím "prohlašuji čestně, že nepožaduji po zaměstnavateli, aby prováděl z mého příjmu srážky ....".
Konečně, když odmítne vyplnit a podepsat čestné prohlášení, tak co já jako mzdovka nadělám ... To fakt nevím. Prostě nic.
Zaměstnanec vše v čestném prohlášení proškrtne a pak začnou chodit exekuce ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2016 8:29
Dobrý den prosím o radu. Zaměstnanci při nástupu nepředávají zápočtové listy, požaduji alespoň od nich podepsat čestné prohlášení, že nemají exekuce. Dnes přišel zaměstnanec, že je toto citlivý údaj a nemusí informovat. Prosím, kde bych našla toto v zákoně? Děkuji M.