Re: Faktura PDP rok 2015, problém KH
Bohužel, "díky" KH to jinak nepůjde, přestože podle zák. o DPH to může být i v pozdějším období, když nezkrátíte odvod daně. Položky DPPO nedostanete do KH s datumem, takže budete mít v KH fakturu, která se nespáruje s ničím u vašeho dodavatele. Já jsem musela dělat to samé (ale tentokrát vlastní vinou).
Ale DPH přece můžete uplatnit, i když budete mít nedaňově letos. Jen si musíte tuto položku ručně přidat do evidence DPH za příslušný měsíc, za který bude dodatečné přiznání. Nikdo vás snad nemůže nutit k dodatečnému přiznání daně z příjmů, když jste nezkrátili daň. Já jsem to stihla ještě zaúčtovat do r.2015 (navíc šlo o opravný doklad), ale účtovala jsem do prosince a dodatečné bylo za 7/15, takže v evidenci také doplněno ručně.
Ale DPH přece můžete uplatnit, i když budete mít nedaňově letos. Jen si musíte tuto položku ručně přidat do evidence DPH za příslušný měsíc, za který bude dodatečné přiznání. Nikdo vás snad nemůže nutit k dodatečnému přiznání daně z příjmů, když jste nezkrátili daň. Já jsem to stihla ještě zaúčtovat do r.2015 (navíc šlo o opravný doklad), ale účtovala jsem do prosince a dodatečné bylo za 7/15, takže v evidenci také doplněno ručně.
Já bych to zaúčtovala až v r. 2016 bez účtování DPH a do evidence DPH přidala ručně vyhotovený zápis, že je podané dodatečné přiznání DPH za příslušné období r. 2015. Kdybyste doklad objevila třeba v září nebo až v r. 2017, tak byste také neotevírala účetnictví r. 2015.
Jestli Vás chápu dobře, tak byste nic v roce 2015 (v účetním programu) nedělala, jen bych si třeba přes EPO udělala dodatečné přiznání + výpis za 6/2015? A doložila si k přiznání jen kopii té faktury. A v roce 2016 zaúčtovala fakturu nedaňově, ale uvedli jako třeba od neplátce? Děkuji moc
Dobrý den, dnes jsem řešila to samé jako vy. Používám program Pohoda a udělala jsem to následovně. Fakturu jsem zaúčtovala do roku 2016 nedaňově, tak jako by byla od neplátce. Dále jsem si otevřela rok 2015 a fakturu jsem tam také zapsala, předkontaci jsem zvolila "Bez zaúčtování", takže doklad mi už neovlivní hospodářský výsledek roku 2015. Dále jsem klasicky vyměřila DPH a vystavila dodat. přiznání k DPH za listopad 2015 a Výpis z evidence. Předkontaci "bez zaúčtování" jsem zvolila také na interních dokladech, kterými se vyměřuje DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2016 8:53
Dobrý den,
mám prosbu.
Došla nám faktura z minulého roku v přenesené daňové povinnosti,
dodavatel teprve teď napsat, že ji nemá zaplacenou a my ji vůbec neměli.
Chci ji dát do roku 2016 nedaňově, ale mám problém z kontrolním hlášením. Faktura v PDP patří do oddílu B1, ale v pokynech je napsáno
" DUZP musí být zde vyšší než 31.12.2015. Doklady s DUZP nižším než 1.1.2016 je nutné podat pomocí původních Výpisů z evidence dle § 92a (Daňový portál FS ČR/Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu/formulář „Výpis z evidence pro účely daně z přidané hodnoty podle § 92a zákona o DPH“)."
Jak to tedy provést? Nebude mi sedět KH na přiznání DPH a na ten rozdíl vyhotovím výpis z evidence?
Moc prosím o radu
Děkuji