Re: OT kolik se tak platí do fondu oprav
Záleží na tom, v jakém stavu je dům. Zda opravený, nebo čekající na opravy, jak se o něj spoluvlastníci bytů starají, atd.
Praha, byt 1+1, dům v poměrně dobrém stavu, roční předpis podílu na provoz domu a běžné opravy cca 15.tis.Kč
Kolik se tak platí příspěvků a záloh
Posílám odkaz na anketu ve které je 6 704 odpovědí:
http://www.portalsvj.cz/anketa/vysledky.php
Údaje jsou někdy v Kč/m2, někdy v Kč/měsíc, ale snad je to pochopitelné. Extrémní údaje ignorujte.
Fondem se v této anketě rozumí dlouhodobá záloha na opravy, provozem krátkodobá záloha na správu nemovitosti.
Údaje o službách zde nejsou.
S nákupem jednotky si také kupujete "prostředí SVJ" zejména sousedy, výbor SVJ, ručení za závazky SVJ, soudní spory atd.
Bez toho, že se seznámíte s hospodařením SVJ, mj. s tím kolik mají pohledávek za dlužníky, jak je vymáhají, zda má SVJ úvěr atd. je to hodně velké riziko.
Posuzovat nákup jednotky jen podle výše plateb do je příznak toho, že dotyčný nesplňuje § 4/1 NOZ.
Hezký den!
Re: Kolik se tak platí příspěvků a záloh
Pavle děkuji, já se mu to právě snažím rozmluvit a "fond oprav" měl být jedním ze střípků. Pán je z RD a absolutně netuší, co SVJ obnáší. A "peníze" se mi zdály přesvědčivější argument než "starosti" - vím, že nejsou, ale jsou tak nějak viditelnější...
Re: Kolik se tak platí příspěvků a záloh
Katko,
řekněte mu, ať si projde příspěvky na
www.portalsvj.cz
V některých SVJ se vůbec nedostane k podkladům z účetnictví, platí bez jasného účelu, probíhají soudní spory a on za všechny závazky bude ručit. Samozřejmě v našem SVJ se to neděje, ale podle reakcí jsme výjimkou.
Ta četba mu může otevřít oči.
Peníze v SVJ skutečně nejsou to hlavní i když si jeden údajný profesor myslí, že peníze jsou až na prvním místě.
Pokud ale SVJ funguje, tak proti investici do bytů obecně nejsem.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2016 12:21
Dobrý den, prosím o názory a zkušenosti:
Kamarád dostal geniální nápad pořídit byt jako investici a dostali jsme se do sporu ohledně fondu oprav a plateb na společné prostory (ne přímé energie, tam je to celkem jasné). On tvrdí, že je to "pár šupů" a já ho straším, že to poddimenzoval. Můžete mi sem hodit pár reálných čísel? Děkuji