Přeplatek daně a potvrzení o příjmech

• (neregistrovaný)

3. 4. 2016 4:33

Dobrý den, prosím o radu.
    Studentovi na DPP zaměstnavatel dle mzdového listu vyúčtoval srážkovou mzdu správně, ale na účet zaslal odměnu nesníženou o tuto daň. Ne každý se vyzná ve výplatnici nebo jí vůbec nějak studuje, aby si porovnával částku k výplatě a skutečně připsanou částku na účet. Až dodatečně zaměstnavatel měl přijít na svoji chybu a nyní žádá o vrácení neoprávněně vyplacené daně (max 1929,- za 6.,7. a 10. měsíc), jinak nechce vydat potvrzení o zdanitelných příjmech pro daňové přiznání. Prosím o radu:
    Má zaměstnavatel právo požadovat vrácení přeplatku, když zaměstnanec přijal v dobré víře?
    Má zaměstnavatel právo nevydat potvrzení příjmů?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2016 8:13

Maxx (neregistrovaný)

Re: přeplatek daně a potvrzení o příjmec
      Nepůjdu na odpověď právnicky.

Dluhy se mají platit. POkud zam-teli vrátí přeplatek na mzdě (srážkovou daň), on vydá potvrzení a student stejnou daň dostane od státu na základě daňového přiznání.
      (předpokládám, že proto to daň. přiznání podává)

Chce se student obohatit? Dostat přeplatek od zam-tele a zároveň vrácenou daň od státu?

• 4. 4. 2016 8:41

pety (neregistrovaný)

Re: přeplatek daně a potvrzení o příjmec
      Zaměstnavatel také včas neplatil odměny a student nemá z čeho vrátit, pokud mu stát nevrátí srážkovou a zálohovou daň dohromady. Spíš se jedná o to, že zaměstnavatel nemá právo podmiňovat vydání potvrzení vratkou. To je stejné jako má zaměstavatel povinnost při sknčení pracovněprávního vztahu vydat potvrzení o zaměstnání, i když vůči zaměstnavateli mám hmotné nebo finanční dluhy.

• 4. 4. 2016 8:51

Maxx (neregistrovaný)

Re: připojí se právník?
      Právnickou odpověď nevím.

Na vydání potvrzení o zdan. příjmech má zam-tel nějaký zákonem stanovený počet dnů. Vydat musí.

V takových případech já upřednostňuji osobní dohodu než šermování paragrafy.

Pokud to nejde (a někdy to opravdu nejde), tak musí nastoupit právník. A to já nejsem.

Držím palce :-)

• 4. 4. 2016 9:19

katka2 (neregistrovaný)

Re: připojí se právník?
      Pro tazatele - nemůžete se prosím jmenovat pokaždé stejně? Jen tak pro přehlednost, aby bylo vidět, kdo se ptá a kdo odpovídá?
      Na místě zaměstnavatele bych hlavně nevěděla, jestli do toho potvrzení mám napsat sražená daň nula, nebo ta vypočtená ale nesražená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).