Re: DPP-ukončení
zákoník práce § 77
Pro zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti se vyžaduje písemná forma, jinak se k jeho výpovědi nebo okamžitému zrušení nepřihlíží
Pokud právní jednání trpí vadami (formálními i či obsahovými), může se jednat o jednání neplatné (rozlišuje se absolutní a relativní neplatnost) nebo o jednání zdánlivé. Rozpoznat zdánlivé jednání v zákoníku práce je jednoduché, protože je připojena věta "jinak se k němu nepřihlíží". Jak jsem psala, zdánlivé jednání má ty důsledky, že se na ně pohlíží, jako by k němu nedošlo - i když jste se dohodli ústně, DPP by trvala dál. Zdánlivé jednání je důsledkem vad, které zákon považuje za zásadní. Ale tím vším se netrapte.
Děkuji. Já to nechápu, zdá se mi, že o nic nejde. Stěhuje se do Německa na delší dobu a v Čechách ukončil všechny pracovní poměry a dohody. Byli jsem dohodnuti již v únoru.
Prosím ještě jeden dotaz. Zaměstnanec na DPP - uzavřena do 31.12.2016. K 30.4.chce DPP ukončit dohodou. Ukončení musí být prosím písemně nebo ústně. Děkuji moc a omlouvám se.
Já vám všem moc děkuji. Potřebovala jsem jednoduchou odpověď ano ne, kterou jsem se stejně nedozvěděla. Paní tečko také děkuji, ale chtěla jsem to vyřešit formou dohody ( kterou napíšu já ), protože zaměstnanec se mi ani nevyprdne na nějaké sepisování výpovědi, když mu předložím papír podepíše ho.
Přeji hezký den.
Děkuji moc. § 77 jsem přečetla, já jsem to pochopila tak, že pokud ukončení výpovědí nebo okamžitým zrušením musí být písemná forma. O ukončení dohodou jestl musí být i písemně tam nic není nebo spíš jsem mimoň. V dohodě máme pouze napsáno, že se může okamžitě zrušit pokud hrubým způsobem poruší povinnosti-....
...
Děkuji.
podle mne je to tam jasně napsané
(4) Není-li sjednán způsob zrušení ( u k o n č e n í )právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, je možné ho zrušit (u k o n č i t )
a) dohodou smluvních stran ke sjednanému dni,
b) výpovědí danou z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně, nebo
c) okamžitým zrušením; okamžité zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti však může být sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Pro zrušení (u k o n č e n í) právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti se vyžaduje písemná forma, jinak se k jeho výpovědi nebo okamžitému zrušení nepřihlíží.
Z toho vyplývá, že dohoda, výpověď, okamžité zrušení - písemná forma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2016 7:44
Dobrý den,
uzavřeli jsme se zaměstnancem DPP od 1.1. do 31.12.2016, chtěli by jsme ji ukončit dohodou k 31.3.2016.
Je nutná dohoda o ukončení písemně nebo stačí ústně ?
Děkuji.