KH - FA pro obecní úřad A4/A5?

• (neregistrovaný)

6. 4. 2016 15:21

OÚ tvrdí a tvrdí, že nemají přidělené DIČ.
    Je obecní úřad právnickou osobou nepovinnou k dani (§28, odst 1, písm.a) ZDPH a mám tedy vystavenou FA dát do A4? A jako DIČ použít IČO?

Fa je nad 10.000 (hodně nad).

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2016 17:05

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: KH - FA pro obecní úřad A4/A5?
      Do řádku části A.4. kontrolního hlášení plátce uvádí:
      - DIČ odběratele (kmenová část) - povinná položka (uvede se DIČ pro účely DPH,
      v případě neplátců nebo právnických osob nepovinných k dani - DIČ podle daňového
      řádu, § 130 DŘ). Pozn.: Ve speciálních případech, pokud nemá odběratel
      tuzemské DIČ, uvede se plnění do části A5 kontrolního hlášení bez ohledu
      na limit (např. osoba povinná k dani neusazená v tuzemsku, zahraniční osoby: může
      jít o speciální případy, kdy se místo plnění nachází v tuzemsku – např. služba
      přepravy osob po tuzemském území, dodání zboží bez přepravy na tuzemském
      území aj.). Nebo rovněž může jít o případy, kdy odběratel nesdělí své DIČ a má
      se za to, že vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani.

• 7. 4. 2016 8:01

L-Core (neregistrovaný)

To samozřejmě vím. Ale ty "účetní" z národního výboru si prostě pořád melou svoje; nemáme DIČ, nemáme DIČ, nemáme DIČ. A přitom mají.

Nakonec jsem si ověřil na FÚ, že všechny ty "mé" obecní úřady, školy atd. jsou právnické osoby nepovinné k dani (nejsou plátci DPH), ale mají přidělené DIČ jako každý subjekt - byť neplátce - který je registrován k jakékoliv dani. Oni jsou minimálně k dani z příjmů ze závislé činnosti.

Takže budu uvádět v A4 DIČ = "CZ"+IČO. Stejně se to v Pardubicích nebude mít s čím spárovat, když protistrana - neplátce - KH nepodává.

• 7. 4. 2016 16:38

Martina S. (neregistrovaný)

Dělám to taky tak A.4 DIČ=CZ+IČO. Měla jsem to již minulý měsíc v KH a OK. Kdybych dala do A.5 a oni mi "zapomněli oznámit", že to mají pro ekonomickou činnost a byli by plátci DPH a nárokovali si odpočet, pak by to byl problém. To je můj názor.........

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).