Účtování DPH

• (neregistrovaný)

6. 4. 2016 21:03

Dobrý den.

Mám takový problém, nově jsem založila živnost, přebírám již zaběhlou drogerii (ta je plátce DPH - roční obrat cca 3 mil.). Bohužel jsem zapomněla že k DPH se musím nahlásit i na finančním úřadě. Nyní od 1. dubna chci začít podnikat, akorát čekám na potvrzení od FÚ že budu plátce (už to vím na 100%, jen to potrvá ještě tak +-5 dní, tedy se to stihne vyřešit do konce tohoto zdaňovacího období DPH - prý mě čeká rovnou měsíční zdaňovací období). Vedu daňovou evidenci. Chtěla bych se zeptat, jestli již nyní můžu přijímat faktury jako plátce a zároveň i prodávat zboží jako plátce? Zatím jsem do DE nic nepřidala, ale už mi přišlo pár faktur od dodavatelů s DUZP dřívějším než se ze mě stane plátce, tak jestli to lze zaúčtovat, nebo musím porosit o strono a novou fakturu s pozdějším datem vystavení a DUZP.

Děkuji za rady, s pozdravem

Veronika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2016 21:13

v.e.n.d.y.

Re: Účtování DPH
      Rozhoduje datum zdanitelného plnění, to znamená, že pokud je dodací list na zboží s datem před registrací k DPH, nemůžete o faktuře účtovat s DPH. Co ale můžete, je udělat inventuru zásob a majetku pořízeného (opět DUZP) 12 měsíců před registrací, dohledat ke každé položce daňový doklad, základ daně a daň a v prvním přiznání uplatnit odpočet. Z tržeb začnete odvádět DPH také až po registraci a muste umět rozlišit všechny sazby daně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).