Re: KH - odběratel nad 10 tis nenahlásil
osobně bych řešila navrácením dokladů klientům s tím, že byli mnou informování (proškoleni) a pokud si nezajistí opravdu dokladu nemohu jim uplatnit DPH.
Pokud jste natolik placena, aby jste vyřizovala za ně, pak bych požadovala opravu u dodavatelů- ale pokud budete vyřizovat za klienty, nikdy je nenaučíte dodávat správné podklady.
Tento problém přece nevznikl KH - to předtím takové nenosili?
Nad 10000 musí mít doklad náležitosti už pár let
Naprosto souhlasím s Jinkou - kolegyně včera se mnou konzultovala doklady před KH od svojí jediné klientky, tak jsem ji upozornila nad podobným dokladem, že takto celé roky neoprávněně uplatňovali DPH. Takže řešení - buď se klient domluví s dodavatelem na opravě dokladů nad 10 tis. bez náležitostí (DIČ), nebo je dát do nákladů bez uplatnění DPH (nevím proč by se měly vyhodit) a alespoň bude poučený pro příště, aby si dal pozor. Klientka mé kolegyně to má od drobného soukromníka za březen, tam se snad ještě domluví na opravě.
>>>>Dobrý večer, prosím, jak to řešíte, pomalu se mi tu
>>>>schází doklady od malých fyzických kvartálních plátců
>>>>a
>>>>připadám si jak telefonní ústředna. Jen řeším špatné
>>>>doklady apod...I po mém přeškolení a upozornění mně
>>>>ti
>>>>malý fyzici- /zedník, podlahář/... dávají doklady od
>>>>nákupu za zboží nebo majetku nad 10 tis, kde není
>>>>uvedené jejich dič, tudíž si to dodavatel
>>>>pravděpodobně dal
>>>>do KH do součtového řádku. Jak se to řeší ? Volala
>>>>jsem do jedné dodavatelské firmy, tam na mě paní
>>>>účetní
>>>>ječela, že oni už to mají v A5, ať DOKLAD ZA 23000,-
>>>>vyhodím, jinak budeme mít výzvu... no to mě teda fakt
>>>>pobavilo, rozhodně nevyhodíme doklad za 20 tis, ale
>>>>co
>>>>teď ?? Oni jsou samozřejmě měsíční a o opravě
>>>>nechtějí
>>>>ani slyšet. Teď jsem rozlepila další obálku s doklady
>>>>z hospody a ejhle, faktura na chlaďák za 11350 opět
>>>>bez dič. Už mě to fakt nebaví, je to čím dál horší
>>>>:(
>>>>
>>>>díky za radu
>Tento problém přece nevznikl KH - to předtím takové
>nenosili?
>Nad 10000 musí mít doklad náležitosti už pár let
Moje zkušenost z dob před KH - vyčíslila jsem klientovi částku odpočtu DPH a uvedla jsem, že buď o tuto částku "přijdou" nebo že při případné kontrole by mohly nastat problémy. A nechala jsem je, ať si rozhodnou sami.
Dnes bych udělala něco podobného - vyčíslila bych částku odpočtu DPH a nechala klienty rozhodnout, zda chtějí u tuto částku "přijít" nebo zda si chtějí nechat poslat Výzvu od FÚ se všemi možnými důsledky. Nadstandartní služby, který by obsahovaly vyřizování změn či doplňování údajů na dokladech, svým klientům neposkytuji.
Dodavatelům se vůbec nedivím. Pokud odběratel DIČ neuvede, také bych neopravovala. Máme ve firmě měsíčně okolo 2000 vystavených faktur a určitě bych nedělala následné KH pokaždé, když si někdo po dvou měsících vzpomene, že chce na doklad DIČ.
chybějící DIČ nebrání odpočtu DPH
Zdravím,
souhlasím se vším, co bylo uvedeno, kdo si nedovede pohlídat, aby mu dodavatel vyplnil všechny údaje (není jich zas tolik), ačkoli mu to připomínáte léta furt dokola, ať jde do ...
Na druhou stranu, občas se to stát může a pořád je tu § 73, odst. 5 - pokud se plnění uskutečnilo a ostatní údaje jsou v pořádku (jméno, adresa, IČ), chybějící DIČ nebrání uplatnění odpočtu DPH. Prostě budou mít obě strany doklad nad 10000 ve směsných kolonkách a teprve kdyby při kontrole vyplynulo, že odběratel uplatnil a dodavatel neodvedl, bude problém.
Zodpovědný účtař má tendenci si podvědomě spojovat správné uvedení v B2/B3 v KH a nárok na odpočet, ale zákonodárce to prostě nespojil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2016 0:00
Dobrý večer, prosím, jak to řešíte, pomalu se mi tu schází doklady od malých fyzických kvartálních plátců a připadám si jak telefonní ústředna. Jen řeším špatné doklady apod...I po mém přeškolení a upozornění mně ti malý fyzici- /zedník, podlahář/... dávají doklady od nákupu za zboží nebo majetku nad 10 tis, kde není uvedené jejich dič, tudíž si to dodavatel pravděpodobně dal do KH do součtového řádku. Jak se to řeší ? Volala jsem do jedné dodavatelské firmy, tam na mě paní účetní ječela, že oni už to mají v A5, ať DOKLAD ZA 23000,- vyhodím, jinak budeme mít výzvu... no to mě teda fakt pobavilo, rozhodně nevyhodíme doklad za 20 tis, ale co teď ?? Oni jsou samozřejmě měsíční a o opravě nechtějí ani slyšet. Teď jsem rozlepila další obálku s doklady z hospody a ejhle, faktura na chlaďák za 11350 opět bez dič. Už mě to fakt nebaví, je to čím dál horší :( díky za radu