Re: dohoda o srážkách ze mzdy a exekuce
Můj názor:
1. ano, obě jsou nepřednostní, dosrážíte tu, která nastala dříve.
2. srážky smíte udělat jen do výše, kterou dovoluje zákon, musí mu zbýt nezabavitelné minimum, řešením je, že zbytek do 5 000,- (nebo celých 5 000,-) donese sám v hotovosti do pokladny.
Prosím větší odborníky, aby mě opravili, pokud je to jinak :-)
Děkuji za odpověď, myslím si to taky, ale zaměstnavatel to chce takto...a názor mzdové nic neznamená....Na druhou stranu, pokud to nevadí zaměstnanci ( kdyby si bral úvěr, zbylo by mu mnohem méně) je nějaké kontrola, která to může postihnout? Vím, že to není dobře, měla bych srazit jen to co mohu, ale...kolik z nás má to štěstí, že může dělat vše tak jak se má a ne tak, jak chtějí nadřízení.
Děkuji za upozornění, i když jak jsem se teď dočetla, .."Nový způsob určení výše sjednané částky bohužel není vymezen jednoznačně, takže je předmětem zásadních výkladových sporů"...Budu předpokládat, že spory se vedou jen o tom, jestli jde o polovinu mzdy čisté nebo hrubé, a protože splním podmínky poloviny mzdy čisté ( a tím pádem i hrubé ) tak mohu 5tis. srazit. Čert aby se v těch zákonech vyznal. Každopádně ještě jednou děkuji.
Ne, zásadní spor je ve výkladu, jaký vám dala Vendy (respektovat při srážkách zákoník práce, tj. nesrážet více než dovoluje OSŘ a jen při velké mzdě jste omezena hranicí půlky mzdy) a výkladu, který vám "dala" VH (respektovat pouze OZ a strhnout až polovinu mzdy i při malé mzdě). JUDr. Šubrt vykládá srážky ze mzdy jako v.e.n.d.y
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2016 9:34
Dobrý den, zaměstnanec má se zaměstnavatelem uzavřenou dohodu o srážkách ze mzdy na základě smlouvy o uznání dluhu ( jednatel mu půjčil peníze ). Dohoda uzavřena 14.4.2015, měsíční srážka dohodnuta na 5 000,-Kč. Dne 14.3.2016 přišla nepřednostní exekuce.Mám dva dotazy, nevím, zda uvažuji správně:
1. nejprve dosrážím na dohodu a potom budu srážet na exe?
2. v případě dohody vypočítávám stejně jako u exekuce, nebo mohu srazit celých 5 000,- i když podle výpočtu jako u exekucí mi to vychází méně - ale zaměstnanec s pěti tis. souhlasil a má je v dohodě uvedeny?
Děkuji.