Daňové zvýhodnění na dítě

• (neregistrovaný)

11. 4. 2016 15:09

dobrý den, nyní, při kontrole evidenčních listů pro OSSZ jsem zjistil, že mám chybně výpočet daňového zvýhodnění na dítě, vytiskl jsem mzdový list zaměstnance, který nastoupil 3/2015, zadal jsem zvýhodnění na dítě také 3/2015 a letos při vyúčtování zálohy na daň jsem zapomněl opravit na 1/2015, protože byl do března na úřadu práce, jak z toho? Mohu mu udělat dodatečně opravu, když již nemůže podat daňové přiznání- termín 1.4.2016, a jak se to projeví ve vyúčtování zálohové daně za zaměstnance v příštím roce? Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2016 15:23

Líba (neregistrovaný)

Re: Daňové zvýhodnění na dítě
      Jestli to byla chyba účetní, tak opravte RZD, ale jestli zaměstnanec nenapsal do prohlášení, že chce dítě uplatnit od ledna a nedodal potvrzení druhého poplatníka od ledna, tak ať si udělá DP. Neměl povinnost, tak pro něj termín 1.4. neplatí.

• 11. 4. 2016 15:51

d.j. (neregistrovaný)

děkuji, p.Líbo, bylo to spíše vinnou účetní, neupozornil jsem ho, že u nás začal uplatňovat až při nástupu. Když má manželku na rodičovském příspěvku a přinesl potvrzení od úřadu práce, že pobírá rodičovský příspěvek, stačí čestné prohlášení manželky, že dítě neuplatňuje? Děkuji

• 11. 4. 2016 16:00

Kara (neregistrovaný)

Tak to rozhodně není vina účetního (tedy Vaše). Není Vaší povinností upozorňovat zaměstnance, že by mohl uplatnit zvýhodnění na dítě i za dobu, kdy nebyl Vaším zaměstnancem.
      Měl přinést potvrzení od zaměstnavatele manželky, vystavené do 15.2.2016, že ona ve svém zaměstnání zvýhodnění na dítě za leden a únor 2015 neuplatnila. Pokud manželka nemá zaměstnavatele, tak její čestné prohlášení. To, že manželka pobírá rodičovský příspěvek, Vám neříká nic o tom, jestli náhodou neměla v lednu a únoru příjmy a neuplatnila dítě. Já bych mu vystavila potvrzení o zdanitelných příjmech se zapsanou vratkou daně a ať si podá přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).