Re: minimální hodinová mzda
Hm, a podle čeho má ten který § přednost ? Podle jakého § a zákona ?
§ 113/1 - stanoví nebo sjedná mzdu (domnívám se, že při vzniku pracovního poměru), protože tím, že se změní minimální , zaručená mzda - to je dáno NV nebo vyhláškou , nevím teď přesně, takže v tuto chvíli zaměstnavatel nic nestanoví nebo nesjednává, jen případně dorovná dle § 111, odst. 3.
Vezměte např. státní sféru - jak byste postupoval zde :
nastupuje uklízečka, zařazená do 2. platové třídy, a to hned po vyučení, tudíž do 1. platového stupně, který činí 8.600,- Kč, které má na platovém výměru. Jinak stanovit nelze, osobní příplatek náleží až po době, kdy dosahuje dlouhodobě velmi dobrých pracovních výsledků - § 131.
Takže na platovém výměru má 8.600,- a basta a NELZE tam napsat nic jiného. Samozřejmě ve finále je dopláceno do zaručené mzdy.
Domnívám se, i když se mzdou nedělám, jen s platem, že postup je ale obdobný, neboť § 111 platí pro mzdu i plat.
Ovšem nic to nemění na tom, že o změně minimální mzdy by měli být informováni podle § 37. Ale nemusí to být mzdový výměr.
Toť můj, možná blbý , názor a zajímal by mne váš, hlavně to, který § má před kterým přednost. díky
>>>>>>Moc děkuji za reakce.
>§ 113/1 - stanoví nebo sjedná mzdu (domnívám se, že
>při vzniku pracovního poměru),
tak si pročtěte § 113, odst. 4...Dojde.li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru....je zam-tel povinen písemně zam-ci oznámit.... atd.nějaká uklízečně ver st. sféře mne momentálně nezajímá.
protože tím, že se změní
>minimální , zaručená mzda - to je dáno NV nebo
>vyhláškou , nevím teď přesně, takže v tuto chvíli
>zaměstnavatel nic nestanoví nebo nesjednává, jen případně dorovná
>dle § 111, odst. 3.
>
>
>Vezměte např. státní sféru - jak byste postupoval zde
>:
>nastupuje uklízečka, zařazená do 2. platové třídy, a
>to hned po vyučení, tudíž do 1. platového stupně, který
>činí 8.600,- Kč, které má na platovém výměru. Jinak
>stanovit nelze, osobní příplatek náleží až po době, kdy
>dosahuje dlouhodobě velmi dobrých pracovních výsledků
>- § 131.
>
>Takže na platovém výměru má 8.600,- a basta a NELZE
>tam napsat nic jiného. Samozřejmě ve finále je dopláceno
>do zaručené mzdy.
>Domnívám se, i když se mzdou nedělám, jen s platem, že
>postup je ale obdobný, neboť § 111 platí pro mzdu i
>plat.
>Ovšem nic to nemění na tom, že o změně minimální mzdy
>by měli být informováni podle § 37. Ale nemusí to být
>mzdový výměr.
>Toť můj, možná blbý , názor a zajímal by mne váš,
>hlavně to, který § má před kterým přednost. díky
>>>>>>>Moc děkuji za reakce.
>>§ 113/1 - stanoví nebo sjedná mzdu (domnívám se, že
>>při vzniku pracovního poměru),
>
>tak si pročtěte § 113, odst. 4...Dojde.li ke změně
>skutečností uvedených ve mzdovém výměru....je zam-tel
>povinen písemně zam-ci oznámit.... atd.nějaká uklízečně
>ver st. sféře mne momentálně nezajímá.
>
>Ano, však to píšu - písemně oznámit, ovšem nikoliv nutně mzdovým výměrem. Oznámit, že došlo ke změně minimální, zaručené mzdy. Bavíme se o povinnosti vystavit nový mzdový výměr, nikoliv o povinnosti oznámit změnu zaměstnanci.
Mrzí mě, že k platům nejste ochoten napsat svůj kvalifikovaný názor.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2016 11:49
Dobrý den,
protože jsem hlavně mzdová účetní prosím Vás, zkušené mzdové účetní, o ujištění, že postupuji správně.
Dost agresivně na mě vyjel jeden zaměstnanec klienta a chci si být jistá, že mám pravdu.
Zaměstnanci v nepřetržitém provozu mají min. mzdu 62,60 Kč. Ve mzdovém výměru mají sazbu 55 Kč a ta se jim také objevuje na výplatní pásce, do 62,60 na hodinu jim mzdu dopočítávám.
Je tento postup možný? Myslím si že ano, že zaměstnancům nemusíme předělávat mzdové výměry na 62,60 Kč. Mám pravdu?
Moc děkuji za reakce.
mirka..p