Re: faktura z roku 2015 přijatá po závěr
Pokud nemáte utvořený relevantní dohad na náklady z roku 2015, tak zaúčtovat základnu nedaňově (my na to máme v každé skupině účtů 1 analytiku, nicméně není bezpodmínečně nutná, ale pro pořádek v účetnictví lepší, DPH normálně uplatnit. V případě, že jde o pravidelně se opakující věc, lze nerozlišovat, ale v tomhle případě myslím, že to nepůjde. Většinou takhle "projdou" např. doplatky pojistného, o kterých se netušilo .... Osobně nedaňově - těch 600 za případné problémy nestojí. Rada do budoucna - podívat se na obrat a vytvořit si dohad "pro strýčka příhodu". Vždycky si tam 1 fakturu nechám a k ní něco připočtu a z toho "něco" pak řeším tyhle naprosto nečekané kousky. Vždycky se něco navrbí. Někdo mě možná s dohadem "pro strýčka příhodu" tady napadne, že takhle účto nemá fungovat, ale bohužel, ne všichni zaměstnanci jsou účtaři, takže papír sem, papír tam - a já pak nevím, jak z toho ven.
K 31.12. 2015 již na skladě materiál nebyl, jelikož se použil na výrobu a výrobek dále prodal již v roce 2015. Nevedeme skladové hospodářství, materiál je účtován při svém pořízení přímo do spotřeby a na konci roku dle inventury přeúčtován na 112/501.
JJ už je to tady. jo mám pár účtů, které jsou relativně obecné a dají se použít. Pořád menší problém netrefit účet či analytiku, než pak nemít dohad. U pár stovek se to ztratí, ale jsou akce, kdy to hodně bolí. Holt všichni nemáme vzorné spolupracovníky, kteří všechno nahlásí dopředu, aby účtárna věděla. :-) každý ať se zařídí dle svého vědomí a svědomí.
Já na Vás nijak neútočím a rozhodně nemám vzorné klienty, jen mě to zajímalo z praktického hlediska. Když si vytvořím strýčka na 518
a pak mi opožděně dojde faktura na 501 tak mi ta rezerva stejně nepomůže, protože do výkazu jde každý účet jinam...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2016 9:47
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti faktury, která spadá nákladově do roku 2015, ale k zaúčtování se dostane až po uzvaření roku 2015, tedy nyní v dubnu 2016. Musíme zaúčtovat jako nedaňový náklad? Děkuji velice za odpověď.