Re: Nárok na daňový bonus
Děkuji za první odpověď,ta druhá je mi opravdu k ničemu.
Vám,kdo jste mi odpověděl,že musím vyplacené bonusy vrátit, děkuji.Ale je tomu opravdu tak?Budu citovat aktualizaci z 6.2.2016.
"Jestliže u poplatníka úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků ve zdaňovacím období nedosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy,na vyplacený měsíční daňový bonus v kalendářních měsících,v nichž úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň výše minimální mzdy,již nárok neztrácí."
Co na to říkáte?
Děkuji za odpověď
Re: Nárok na daňový bonus_překombinované
Jen to, že musíte číst příslušné znění ZDP § 35d odstavce 6) celé. Tento odstavec se týká pouze případů, kdy zaměstnanec požádá svého zaměstnavatele o roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění.
Netýká se případů, kdy si poplatník sám podá Přiznání k dani z příjmů FO.
" Při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění
poskytne plátce daně poplatníkovi slevu na dani podle § 35c maximálně do výše daně snížené o slevy na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob. Je-li nárok na daňové zvýhodnění vyšší než takto vypočtená daň, má poplatník nárok na vyplacení daňového zvýhodnění formou daňového bonusu, jen pokud úhrn jeho příjmů ze závislé činnosti od všech plátců daně v uplynulém zdaňovacím období, z nichž mu plátce daně provádí roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, dosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy. Jestliže u poplatníka ..."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2016 13:12
Dobrý den,
nevydělal jsem za rok 2015 šestinásobek minimální mzdy.U jednoho zaměstnavatele jsem pracoval 1,5 měsíce a u druhého 1 měsíc.Celkem jsem dostal daňový bonus 5367 kč.Přitom daňové zvýhodnění na 2 děti za odpracované období je 7302 kč.Finanční úřad po mě chce uhradit daňový bonus 5367 kč,podle nich na něj nemám nárok.Ale já si myslím,že za odpracované měsíce mám nárok na vyplacený bonus od zaměstnavatele(plátce daně),protože jsem měl úhrn příjmu v tomto období vyšší než polovina minimální mzdy a měl bych mít na vyplacený daňový bonus nárok i když jsem za celé zdaňovací období neměl příjem vyšší než šestinásobek minimální mzdy.Může mi někdo poradit,děkuji.