Re: Jak ukončit PP se star.důchodcem ?
====
Dobrý den, paní Líbo, on už je v důchodu 3 roky, já jsem psala, že se mu smlouva nikterak v době, kdy mu SD byl přiznán nepředělávala, neměnila....prostě stále se jede dál. Teď chce majitel s ním PP skončit a myslí si, já mu tvrdím, že to tak ale není, že s ním může skončit jakožto se SD kdykoliv. Prostě mu řekne, Franto, ještě 14 dní a potom už nemusíš chodit.....
Dohodou lze kdykoliv. Třeba, když Frantovi slíbí tučné odstupné, tak Franta rád odejde.
Před lety se předělávaly smlouvy, protože starobní důchodci směli pracovat jen na dobu určitou, proto jsem myslela, jestli nechcete dělat takovýto dodatek.
To, že je poživatelem starobního důchodu, není důvodem k rozvazování pracovního poměru. Může pracovat za stávajících podmínek třeba dalších 10 let .... dosažením věku potřebného pro nárok na důchod se nic nezmění. Pokud bude chtít některá strana pracovní poměr ukončit, pak jako u "normálních zaměstnanců" .. dohoda nebo výpověď.
pošlete ho k záv. lékaři, jestli je schopen práci vykonávat a dávejte mu úkoly stejné, jako jiným zam-cům. Asi nepracuje manuálně v náročném provozu (směny, těžká fyzická práce...) - to by byl rád, že se ve zdraví dočkal důchodu a v práci byste ho neviděli. Asi má místečko, kde nemusí nic moc dělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2016 14:05
Dobrý den, prosím Vás o radu, jak ukončit PP se zaměstnancem, který je ve starobním důchodu, při jeho přiznání mu nebyl stávající PP ukončen, ani pracovní smlouva nějak předělána dodatkem - vše jede dál jako když mu SD nebyl přiznán. Chová se ukončení v takových případech jako u běžných zaměstnanců (nedůchodců) ? Co když nebude ochoten přistoupit na skončení ? Velice děkuji za odpovědi. Hezký den.