Re: KH: hon na podnikatele sílí
A jak se teda hernajz dovím, že jsem podala KH špatně?
..... já vím, že nijak...jen mi to má prostoduchá hlava nebere....
Tak jsem se právě dozvěděla z velmi důvěryhodného zdroje, že berušky (jak už víme) na FÚ se šťourají v položkách KH, do kterých dle prohlášení největšího z čápů vůbec neměly mít přístup, ale ještě prý dostaly k dispozici údaje o fakturaci z KH drobných živnostníků inspektoráty práce kvůlivá švarcsystému......
Mirko,
funkcionality KH jsou jak vidno široké.
Od roku 2020 se plánuje, že se vytvoří centrální databáze, kde budou i zaměstnanci, aby se vědělo kolik si vydělají. Takto to Velký bratr neví a to ho trápí. Přitom, co se dá s takovou databází podnikat!
ANO, bude hůř.
Hezký víkend!
Já posílám vyplněné v EPO a přihlášením do datovky a než odešlu, vyplním e-mail, že chci podat zprávu o zpracování a postupně mi na
e-mail chodí zprávy jak to postupuje, že došlo, že bylo zpracováno
atd. Takhle to dělám s přiznáními i s KH. Stejně si kontroluji v daňové informační schránce.
xJ,
beru to jako návod, jak minimalizovat možné sankce.
Nicméně kdysi jsem se staral, abych měl dobře daně. Nyní se hlavně starám abych vyplnil nějaké lejstro podle nějakého obskurního návodu a včas lejstro elektronicky ve správném formátu a struktuře, která není legálně předepsána, odeslal. A ještě musím poslouchat kontinuální lži od vrchnosti.
Vrchnost asi nikdy neslyšela, že existuje Ústava ve které je mj. uvedeno:
Čl. 2
3) Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon.
4) Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.
Hezký víkend!
Již delší dobu to spěje k tomu, že se zkoumá/posuzuje/pokutuje jen formální stav věci, nikoli podstata. Na nic jiného finanční správa jaksi nemá kapacitu. Proč se s vámi hádat nebo riskovat soudní spor o nějaký náklad, když vás může potichoučku, polehoučku škubat pokutami za formální chyby, které notabene nejsou ani dány zákonem/vyhláškou, ale libovůli finanční správy.
V zemi, kde neexistuje vymahatelnost práva (aspoň ne pro všechny) či vůbec fungující právní stát, je ústava jen cár papíru. Spíš mě děsí, že si lidé takové jednání vrchnosti pořád nechávají líbit.
Mirko,
jste-li majitelkou prostoduché hlavy, máte otevřené dveře na FÚ. Tam se nic jiného nepotřebuje, jen slepě poslouchat pokyny vrchnosti. Složité zákony už vůbec nemusíte studovat, na vše mají interní metodiky, jak správně zatočit s kolotočáři a jinou havětí.
Hezký víkend!
To jsme to dopracovali v 21. století. Máme bezpočet komunikačních kanálů, některé i povinné ze zákona, ale co je nám to platné, když lidi nejsou schopni lidské komunikace. Šlo by to vyřešit i strojově (automatizovaně) bez zásahu lidské ruky, ale to radši pošleme rovnou exekuční výměr s pokutičkou, nejlépe ještě dlouho uhnilou (takhle postupuje snad jen finanční správa). Není divu, že novelou upustí od 1.000 Kč pokuty, když místo ní budou chodit rovnou na desetinásobek, protože vás už bude vyzývat správce daně, že tam nic nemá, i když vy budete mít podáno (nebo budete o tom přesvědčeni), ale někdo/něco usoudí, že je chyba ve formátu, jak dobře podotknuto nijak zvlášť právně i technicky ošetřeném. Asi od 1.5. vejde v účinnost nový metodický pokyn pro finanční správu s krycím názvem "Buldozer".
Po školení, kdy bylo řečeno, že berušky to párují ručně (proč asi?), už mě nic nepřekvapí.
Korunu tomu dodalo zveřejnění "studie posouzení ADIS" viz
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/f-novinky/2016-GFR-studie-posouzeni-ADIS.pdf
To je počteníčko, zejména pasáže (namátkou vybírám):
1."Dodnes nelze v ADISu zpracovat elektronický formulář pro zrušení
DPH! A to od 1.1.2016 musí všichni plátci podávat elektronicky"
2.Registrační úloha neodpovídá současným požadavkům na automatizované ověřování oprávněnosti el. podání - je nutné ručně
ověřovat podatele"
3. Finanční správa ČR nemá zpracovaný procesní model v modelovacím nástroji, který by přesně definoval kroky v rámci daňových řízení, který by bylo možné využít v dalším nezávislém
vývoji.
4.Z komentářů vyplývá:
• že služebně staří zaměstnanci mají „výhodu“ v ovládání ADISu, o kterou se nechtějí dělit s nově příchozími
• noví pracovníci, kteří pracovali v inkasních agenturách, soukromém sektoru nebo přestupovali z jiného subjektu veřejné správy jsou v „šoku“ z ADISU
• tazatelé definují ADIS jako systém, který může dokonce odradit perspektivní pracovníky z práce pro FS
Docela mě i vyděsilo toto: (jakým třetím stranám?).
Komunikační platforma datového skladu pro poskytování dat třetím stranám bude systémově zajištěna nejpozději do konce roku 2018.
Okamžitě bez náhrady propustit odpovědné vedoucí pracovníky. Mám-li něco spravovat v takovém objemu efektivně, potřebuji efektivní nástroje. Kolik se jen tu promrhá peněz za nekvalitní software, školení lidí, zbytečné hodiny práce lidí, kteří řeší úkony neefektivně. Nesnáším diletantismus a tady to čiší na sto honů. Jakákoli systém má být dělán pro lidi, aby jim ušetřil práci, ne přidělal a to myslím všem, kdo s takovým systémem pracují, to jest i poplatníky.
Ano ADIS je zastaralý technologicky, 90% pracovníků FS si na něj stěžuje, ale je to jejich BŮH, tak boj bude těžký. Ale že přituhuje o tom žádná, dnes telefon berušky , že jsme rušili registraci k DPH a že potřebuje nutně soupis hmotného majetku,kde by se měl upravovat odpočet (§79 ZDPH), když jsem řekla, že žádný takový majetek nemáme, tak chtěla aspoň čestné prohlášení.... tak jsem ji poslala "kamsi"
Letošní rok mám pocit (a nejsem sám), že chtějí čestné prohlášení snad na každé slovo ba dokonce písmeno, myšleno ve smyslu dodávání x dokladů a dokumentů, které se vzájemně potvrzují. Ale možná mají jen soutěž ve sběru. Hlavní cena výlet do čapího hnízda.
Ano, mám také ten pocit, že se dává potvrzení na to,aby se potvrdilo co už potvrzené je. Manžel podával daň.přiznání, kde bylo potvrzení ze zaměstnání a zároveň v něm uvedeno, že uplatňoval slevu na děti, to FÚ bohužel nestačilo a chtěli naskenovat ještě potvrzení, že děti studují, na námitku, že již potvrzení dával v práci bylo odpovězeno, že od letoška musí toto vyžadovat....
Chápu, že řadové úředníky zase buzeruje někdo zhora, aby měli papír pro papír, ale celý tenhle systém už je tak dementní a přebubřelý, že je třeba ho prostě nahradit něčím zcela novým, jednodušším a efektivnějším. Bohužel je trend opačný ve jménu hesla, jen houšť a větší kapky. Stát eviduje desítky/stovky databází a stejně musíte dokládat 20 potvrzení na sebemenší blbost, protože neumí vzájemně pracovat. Kolik lidí promrhá zbytečného nic nevytvářejícího času naprosto zbytnou byrokracií. I kdyby se místo toho měli jít projít do přírody nebo jen v klidu rozjímat, má to pro ně i společnost mnohem větší význam. A kolikrát se člověk diví, že správce daně má čas řešit resp. je efektivní výkon jeho práce, například absenci razítka, které není povinné.
Kdo žádal o slevu? Vedoucí žádal o zvýhodnění na dítě? Tak to asi ne, protože synovi už bylo v roce 2015 26 let a rodič má nárok na zvýhodnění na dítě maximálně do 26 let dítěte. Nebo ten syn uplatnil studentskou slevu? V tomto případě ano, pokud jde o doktorandské denní studium, - syn může slevu uplatnit až do svých 28 let.
Jasně že je nárok na zvýhodnění až do prosince 2015. Nevím, jakým způsobem to paní na FÚ kontrolovala, jestli si to naházela do programu (ten by samozřejmě měl rozeznat, že synovi bylo 26 let až v 12/2015 a tudíž nárok až do prosince, pokud studoval) nebo jestli na to jen tak mrkla a zblbla vlivem všech těch čísel stejně jako já ve své první odpovědi, kdy jsem měla v hlavě současný rok a neuvědomila jsem si, že se jedná o rok 2015, v němž teprve těch 26 let dosáhl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2016 14:21
GFŘ vydalo 13.4.2016 další vyprávěnky - nejen pro Q plátce:
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2016-Jak_na_podani_KH.pdf
Dovoluji si upozornit na pasáž na konci 2. strany:
"Upozorňujeme, že po nabytí účinnosti novely zákona o DPH,
která je součástí zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o elektronické evidenci tržeb,
budou podání KH učiněná po 1. 5. 2016 v rozporu se
stanovenou XML strukturou - považována přímo za neúčinná!"
Dodávám, že zmiňovaný zákon 113/2016 Sb. byl již publikován 13.4.2016.
Do konce 4/2016 pokud nebude dodržen formát a struktura, tak musí FÚ zahájit řízení na odstranění vady.
Od 1.5.2016 nemusí FÚ dělat nic, podání hodí do koše a nemusí oznámit poplatníkovi, že jeho podání je neúčinné.
Poplatník má přitom potvrzení, že podání podal.
Stranou ponechávám, že "struktura XML" není stanovena legálním způsobem obvyklým v právním státě. Pouze nějaký ajťák cosi sesmolí, kdesi to snad vyvěsí a pro poplatníka je to závazné. Tímto způsobem jsou stanovovány povinnosti v oblasti daní!
Hezký víkend!