Re: zrušení životní poj. bez odkupného.
Zákon o daních z příjmů
§ 15 Nezdanitelná část základu daně
odstavec 6) / poslední věta na konci
Dojde-li před skončením ... nárok na nezdanitelnou část základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v uplynulých 10 letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen; toto se neuplatní ... a s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odkupné a zároveň rezerva, kapitálová hodnota nebo odkupné bude přímo převedeno na jinou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.
Mám před sebou jedno ukončené pojištění, je tam uvedeno
Vyúčtování ke dni xx
Pojistná smlouva číslo
Odbytné x Kč
Daň x Kč
Přeplatek pojistného x Kč
Celkem k výplatě x Kč
Částku x Kč Vám zašleme po ukončení smlouvy na účet 000/2700.
Co Vám uvedli ve vyúčtování k datu ukončení smlouvy?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2016 7:56
Dobrý den, omlouvám se, že vkládám podruhé stejný dotaz, ale nebyl jsem dva dny na PC a nejsem si jistý, zda mi dotyční ještě odpoví... Děkuji za pochopení.
Prosím... ke stejnému datu jsem zrušil starou a uzavřel novou živ. pojistku, protože stará byla předražená. Chtěl jsem převést prostředky a nic nedodaňovat. Přišel mi ovšem dopis, že já nic nedlužím, ani pojišťovna nezaplatí nic mi, že jsme vypořádání. Odkupné nebude, protože jsem tam byl krátkou dobu pojištěn 5-6 let. Není tedy co převést do druhé pojistky. Reakce byly, že když jsem prostředky nenechal převést, tak jsem porušil smlouvu a tudíž dodaňovat. Já se ale domnívám, že když je možnost pojišťovny měnit, neudělal jsem nic špatně a neměl jsem co převést a navíc navazuji v nové pojistce, není dodanění správné. Samozřejmě chci vše mít podle zákona a tak se ptám, zda mi někdo může říct, kde se dočtu něco více o této situaci. Budu rád za info i které nechci slyšet. Přeji všem pěkný den a děkuji. M.