Rozdíly fakturace zdravotní pojišť. DPH

• (neregistrovaný)

16. 4. 2016 14:44

Dobrý den,
    jak prosím řešíte rozdíly u fakturace na zdravotní pojišťovny. Vystavíte dobropis, který Vám pojišťovny potvrdí? Z velké části zaplatí o něco méně, než je fakturováno. Začala jsem teď účtovat plátce DPH (daňová evidence), jedná se Zdravotní potřeby, prodávají zdravotnické zboží a fakturují i na zdravotní pojišťovny. Řeším jak tyto rozdíly proúčtovat, aby to bylo v pořádku z hlediska DPH, protože se mi to promítne i do kontrolního hlášení. Předchozí účetní k tomu vystavovala dobropisy, ale na zdravotní pojišťovny nic neposílali.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2016 15:38

mirka..p (neregistrovaný)

Re: Rozdíly fakturace zdravotní pojišť.
      Ano také jsem to tak dělala, vystavovala dobropisy a na ZP nic neposílala.
      Skoro všechny zdravotní pojišťovny jsou na konci roku ochotné poslat něco jako odsouhlasení závazků, většinou je to trochu nesrozumitelné, ale při slušné dávce trpělivosti se doberete těch správných čísel.
      Takže v průběhu roku jsem vystavovala "interní dobropisy" a na konci roku jsem si nechala odsouhlasit zůstatky.

• 16. 4. 2016 16:41

Alena S. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Dívala jsem se, že ke každé faktuře posílají pojišťovny vyúčtování, které se pak přiloží k dobropisu. Ale nemůže pak FÚ při kontrole DPH napadnout to, že jsme si nárokovali DPH z dobropisu, který není potvrzený od pojišťovny?? A z hlediska kontrolního hlášení je to tak, že nám se to promítne do hlášení, ale zdravotní pojišťovny to mají osvobozené od DPH je to tak? Nerozumím, jak si to FÚ spáruje, když to tam nebude ze strany pojišťovny v tom kontrolním hlášení. Děkuji moc

• 16. 4. 2016 16:45

Pracovala jsem u velké společnosti, která to takto účtovala, a bylo to schváleno auditorem i daňovým poradcem i finančním úřadem...ze zdravotních pojišťoven nic jiného nevydvyndáte.
      V KH FÚ páruje nárok na odpočet - k tomu hledá, kdo tu daň zaplatil. Pokud si ZP nebude nic nárokovat, není co párovat.

• 16. 4. 2016 17:03

Alena S. (neregistrovaný)

Děkuji moc. A když mi vystavíme dobropis na pojišť, tzn. že si nárokujeme DPH, ale pojišťovna nic neodvede, tak v tom případě si myslíte, že to také FÚ nebude řešit v rámci KH?

• 16. 4. 2016 17:46

Dobropis se bude uvádět do oddílu A4 nebo A5 KH s mínusem....
      A pokud bude dobropisovaná částka do 10 tis, ani to tam v tom Kh nepůjde vidět

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).