Re: Registrace b.ú. zaměstnance
Nejsem podnikatel, banku jsem změnila před cca 4 lety. Zúčtování si dělám sama, protože manžel podniká a s dítětem čekáme, jak to dopadne. + mám nějaké odečty jako dary atd. Předchozí přinejmenším 2 roky mi bez problémů přeplatek vrátili a letos ejhle. beruška volá, že mám na přiznání jiný účet, než mám zaregistrovaný. Díky inteligentovi, který dělal rajóny podřízených finančáků naše dědina spadá pod ten, kam to máme nejdál :-( takže abych tam jela, to je vzít si dovolenou na celý den. Takže po kratší mírně z mojí strany nasrat*é diskusi po telefonu, co to je za nesmysl, že nepodnikám a podnikat nebudu a že jsem si 100% žádný účet neregistrovala mi sdělila, že mi to prostě vrátí ne na to, co mám na přiznání, ale co si kdysi zaregistrovali. Prý jestli to tak strašně vadí. Otázka jak od debi*la, protože ten účet jsem zrušila, odmítám živit banky. Krom toho jsem jí řekla, že je zrušený. Prý jestli jako úplně... no comment. Tak jsem znovu odvětila, že vadí, protože ten účet je nejméně 4 roky zrušený, tudíž tam nic poslat nejde. A jak je tedy možné, že vloni, předloni atd. mi bez problémů vrátili na účet na přiznání. Bylo mi odpovězeno, že to musí kontrolovat a že když mám nějaký účet zaregistrovaný (i když si opravdu nepamatuji, že bych ho kdy registrovala), tak to musí vrátit tam, a že neexistuje je můj, ne jejich problém. A že si je mám přeregistrovat. Další diskuse, že chci registraci zrušit a nechci registrovat nic dalšího mě už odrovnala a vzdala jsem se.
zbytek:
Nemám žádné podivné příjmy, takže dohadování a čekání dalšího 3/4 roku, aby mi vrátili moje peníze jsem vzdala. Dotaz z mé strany - lze přeregistrovat přes EPO? a který formulář? bylo odpovězeno, že to ona neví, že mi ho pošle do mailu, a že ho mám dovézt. Tak jsem si ho nechala poslat, ať vím, který formulář se žádá, napsala mi laskavě, co tam chce vyplnit, pak jsem si sama NAŠLA na EPU, odeslala, potvrzení frkla na jiný finančák kde jsem jim ŘVAVĚ růžovým zvýrazňovačem označila, že je to pro sousedy (v rámci jednoho FÚ) a jsem v napětí, co bude. Ale myslím, že to klaplo, jinak by mi volala. Ať žije vyděračský kocourkov. To jen tak pro pobavení při neděli :-)
V tom odkazu (jestli teda ještě dokážu chápat) jasně vidím, že pokud účet není používán "k podnikání" = nepodléhá registraci = běžný občan uvede svůj běžný účet a bude mu vráceno cituji "dle dispozice", tj na ten uvedený účet. Ovšem taky tam vidím, že pokud občan v minulosti žádal o přeplatek na nějaký účet, tak si ho úřad SÁM uložil (netroufám si napsat registroval). Uff
Kde to tam čtěte, že úřad sám uložil do registru účet občana, i když tento nepodléhá registraci, tzn. I když tento účet do registru účtů nepatří? Já tam tuto informaci nevidím. Vidím tam jen tu větu, že FÚ "vrátí přeplatek dle dispozice", tzn na uvedený účet nebo složenkou.
1.Pokud budete žádat o vrácení přeplatku na dani na účet, který jste dosud správci daně neuvedl/a (správce daně jej nemá v registru), pro účinné podání této žádosti je třeba, abyste tento účet, pokud podléhá registraci (jsou na něm soustředěny prostředky z podnikatelské činnosti, je využíván k ekonomické činnosti), včas zaregistroval/a, a to podáním formuláře „Oznámení o změně registračních údajů“.
2.V případě, že máte u správce daně uveden v registru účet/účty, není přípustné v souladu s § 155 odst. 3 daňového řádu požadovat vrácení vratitelného přeplatku poštovním poukazem nebo na jiný - neregistrovaný účet. Daňový subjekt v tomto případě určí v žádosti o vrácení přeplatku, na který z registrovaných účtů má správce daně vratitelný přeplatek vrátit.
3.V případě, že nemáte zaregistrován u správce daně žádný účet a účet, na nějž požadujete vrátit přeplatek na dani, nepodléhá registraci, vrátí správce daně vratitelný přeplatek dle Vaší dispozice.
No já si tak vykládám bod 1, protože jinak nechápu, k čemu by tam byl, kdyby říkal jinými slovy totéž co 2. Například "účet, který jste dosud správci daně neuvedl/a" to uvedení má být jako registrace ?
(2 je pro "podnikatele" a 3 pro "občany", tam je to vcelku jasné)
mně by spíš zajímalo, při jaké příležitosti si zaregistrovali můj soukromý účet, protože jsem ten, co jim tam zavazel, rozhodně nikdy k podnikání nepoužívala, a nikde nemám podklad k registraci. Takže kdysi dávno dle nějakého interního pokynu mi ho zaregistrovali, a teď prudí. Já jsem to nechtěla. Ale nejvíc na tom všem mě POBAVILO to, že beruška nechápe, že když je účet ZRUŠENÝ tak tam opravdu ty peníze poslat nechci, a že NEVÍ, kde si to podat přes EPO. Jinak se jim vždy snažím vyjít vstříc, v obecné rovině mám spíše kladnou zkušenost, že se domluvíme a je to tak lepší. Chápu ji, že to musí, a že ji to baví asi tak jak mě, a ještě od většiny lidí schytá milion připomínek. Tímhle jsem chtěla pobavit - že jim zapomněli dát do itineráře, kde to lidi najdou v EPO a že na zrušený ty peníze fakt nepřijdou :-)))))
Přikazuje nějaký zákon osvč zřízení účtu pro podnikatelské účely? Nebo může pracovat pouze s hotovostí?
Pokud nemusí mít účet, tak těm 3 bodům rozumím takto:
Kdo účet nemá nebo má, ale nejsou na něm podnikatelské peníze (ať už jde o OSVČ nebo neosvč) a nikdy takový účet neměl, čili neměl povinnost ho nahlásit do registru, čili u něj v registru žádný účet není, pro toho platí bod 3.
Z bodu 1 a 2 mně vyplývá, že pokud někdo je nebo byl OSVČ s podnikatelským účtem a měl tedy povinnost ho zaregistrovat, tak už tento účet je u něj zaregistrovaný a pokud by chtěl vrátit peníze na jiný účet, musí ho zaregistrovat. Bod 1 sice říká, že do registru jsou lidé povinni nahlásit jen účty " podnikatelské", ale bod 2 říká, že na jiný než registrovaný peníze nevrátí, takže jestliže jste tam jednou měla zaregistrovaný nějaký účet a ten už třeba není platný a Vy chcete poslat peníze na jiný účet, musíte ho zaregistrovat, třebaže už nejste OSVČ a ten nový účet není podnikatelský. Z bodu 2 mně také nepochopitelně vyplývá, že jestliže tam člověk jednou účet zaregistrovaný měl, tak už nějaký účet musí mít zaregistrovaný pořád, jako kdyby už nešlo všechno odregistrovat (protože už nemá účet žádný). Co Vy na to?
Když se znova zamýšlím nad svojí poslední (přesněji předposlední) větou - proč by nemělo být možné účet odregistrovat, protože jsem ho zrušila, a jiný "podnikatelský" účet nezaložila? Přece když ten účet neexistuje, musí být vyňat z registru, čili už u mě žádný účet zaregistrovaný nebude a bude pro mě platit bod 3. Ne?
Kolegyňky musíme se vrátit ke zdravému selskému rozumu, přece když chci vrátit přeplatek na své dani a jsem svéprávná tak si do přiznání dokážu napsat svůj účet a beruška nemá co dumat a peníze tam poslat! Vše ostatní jsou jak zde píše Pavel "slinty".
Já jsem se nechtěla zabývat b.účtem mé klientky, tak jsem ji tam poslala si to vyřídit. Nicméně mi to nedalo a ptala jsem se na jiném úřadě správce daně, jak oni to vidí. Připustila, že různé F.ú. si růžně vykládají interní pokyny a postupy. Registraci v tomto případě zpochybnila.
Náš FÚ odmítl mému manželovi vrátit přeplatek v hotovosti, ale to je OSVČ. (mysleli jsme si, že nemá účet zaregistrovaný, tímto jsme zjistili, že má...). Ale synovi který nikdy nepodnikal snad vrátí na uvedený účet, který na svém prvním přiznání neměl, alespoň se zatím nikdo neozval. U nepodnikajících FO přece nemůžou vyžadovat, aby si registrovaly BÚ. To samé u těch, kteří kdysi podnikali. Jednomu takovému jsem pomáhala s přiznáním, přeplatek požaduje na BÚ manželky a snad je to v pohodě - řešili u něj doklady k úvěru, ale tohle ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2016 21:27
Dobrý den,
v týdnu mi volala paní z registračního oddělení F.ú., aby poplatník, který vykázal přeplatek na dani, přišel provést registraci bankovního účtu uvedeného v žádosti o vrácení. V daňovém přiznání vykazoval pouze příjmy ze záv. činnosti. Je to nějaká novinka? Možná jsem něco zaspala.