Přišla platba - DPH

• (neregistrovaný)

7. 9. 2005 15:59

Potřebuji poradit ohledně DPH.
    Naš odběratel zaplatil na náš účet peníze, ovšem není to ani záloha a ani nezaplatil žádnou fakturu, prostě se sám spletl a poslal nám penízky. Nyní mu budu vystavovat fakturu a chci se zeptat, zda je možné platbu, která přišla dříve započíst, aniž bych na ni vystavovala daňový doklad o přijaté platbě??
    Jelikož platba přišla v srpnu a fakturu vystavuji až v říjnu. Jedná se mi o to, že datum uskutečnění zdan. plnění té platby by byl v srpnu, a fakturu je až v říjnu.
    Nevím, zda-li jsem to dobře napsala, ale na případné dotazy kvůli nepochopení ráda odpovím.
    Mějte se hezky a díky za odpovědi.
    Peťa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2005 17:11

JFM (neregistrovaný)

Re: Přišla platba - DPH
      Pokud vedete DE, tak se nic neděje a lze to takto provést. Pokud účtujete, pak jste chybnou platbu měli vrátit. Pokud budete vystavovat FA až v říjnu a omylem zaslanou částku chcete použít na úhradu této FA, pak si alespoň písemně dodhodněte s vašim odběratelem, že chybně zaplacená částka ze dne xx.xx.2005 bude použita na zálohu k dodávce se zd. plněním xx.10.2005 a za den platby zálohy se považuje den uzavření této dohody. Dohodu datujte xx.08.2005 nebo jak vám to bude vyhovovat (nevím, zda jste měsíční či čtvrtletní plátci DPH). Jinak zřejmě FÚ bude tuto přijatou platbu považovat za zálohu, ze které při jejím přijetí nebylo odvedeno DPH.

• 7. 9. 2005 18:38

JFM (neregistrovaný)

Re: Přišla platba - DPH
      Ještě doplňuji. Z této platby, pokud ji nevrátíte a bude použita jako záloha, tak , pokud vedete účetnictví, musíte odvést DPH a to k datu přijetí platby. V původní odpovědi jsem si neuvědomila, že za srpen teprve budete podávat daňové přiznání k DPH, já jsem měla zato, že platba přišla v období, za které je již DP podáno. Takže ta písemná dohoda by byla nutná v případě, že by platba přišla již v uzavřeném období a vy jste nechtěli podávat dodatečné DP k DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).