Re: Faktura jako doklad
Asi jsem se vyjádřil špatně, to že musím evidovat faktury vím. Platby přichází "v předstihu" pak teprve tisknu fakturu a dochází k odeslání zboží, takže jsem chtěl vědět zda to jde evidovat takhle. Nebo to mám dělat, tak že na výpisu z účtu provedu součet všech obdržených plateb a pak to jako sumu zapíši do evidence? Abych se přiznal, tak tohle řešení mě vůbec nenapadlo. Ještě jednou díky za odpověď.
Zákazníci v e-shopu (FLER) vyberou zboží a učiní objednávku, po zaplacení je jim zboží odesláno i s fakturou, která zde funguje spíš jako potvrzení o zaplacení, což asi není zrovna ideální. Můj hlavní problém je, jaký doklad vykázat jako příjmový do DE. na druhou stranu si říkám, jestli je třeba vést knihu faktur, když jsou všechny tištěny až po zaplacení?
Aha, takže jestli tomu dobře rozumím, tak na konci měsíce založím výpis z účtu mezi "doklady" o platbách a příjmech. No a do DE vypíši všechny platby, které ten měsíc dorazili na účet s tím, že se budu u všech odkazovat na ten jeden výpis z účtu. Jde to takhle?
Ještě se zeptám, pokud bych vypisoval zákazníkům "pouze" "stvrzenku" na obdrženou platbu na účet, tak bych mohl danou stvrzenku zaevidovat rovnou a nemusel se potom "peklovat" s tím výpisem? Je to tak nebo to zase vidím špatně. Předem děkuji.
No asi by to tak šlo, ale doporučil bych pořídit software na vedení DE, kde Vám to půjde mnohem snáze a bez nebezpečí chyb.
Pokud jsou platby připisovány na bankovní účet, nedovedu si představit vůbec výpis nezpracovat a vše vést jen na stvrzenkách. Nehledě na to, až budete mít platby kartou, PayPal, přes GoPay a další.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2016 10:27
Dobrý den,
chystám se manželce vézt daňovou evidenci(dříve jednoduché účetnictví). Manželka většinu plateb obdrží na účet. Někde jsem četl, že stačí výpis z účtu, ale ten obdržíme jen jednou za měsíc. Je možné do dokladů k evidenci zakládat jen odeslané fatury a výpisy z účtu schraňovat bokem s tím, že k jednotlivým platbám připíši číslo dané faktury? Přemýšlím totiž jak v tomto případě postupovat, co nejlépe. Předem děkuji za odpověď.