Re: Kontrola ZP
>Probíhá kontrola ZP a prosím o radu v následujících
>nesrovnalostí:
>
>A. 3 Pracovníci skončili PP 31.5. (neděle). Odhlášení
>až 2.6. Jeden je již ID a zbylí dva nastoupili od 1.6.
>do nového zaměstnání. Vyplývají z toho pro nás nějaké
>sankce ?
ne
>B. Pracovník pracoval 1 den a celý zbytek měsíce měl
>OČR. Předpokládám, že nemusí odvádět ZP.
On ne, ale zaměstnavatel musí minimálně z MVZ
>C. Pracovník měl 18 dní nemoc a ve zbytku měsíce si
>vydělal cca 3500,- Kč hrubou mzdu. Podle kontroly
>neodvedl ZP z min. vym. základu. Ještě dodávám, že pracovník
>je zároveň OSVČ a platí si zálohy na ZP.
Máte doloženo od zaměstnance, že se na něho nevztahuje MVZ, protože si platí zálohy jako OSVČ?
Minimální vyměřovací základ není určen pro zaměstnance, který je po celý kalendářní měsíc:
5.osobou, která současně vedle zaměstnání vykonává samostatnou výdělečnou činnost a odvádí z ní měsíčně zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu.
>Moc děkuji za odpověď
Aby bylo správně pochopeno, za to OČR se nemusí platit ZP, jenom za zbytek kalendářních dnů v měsíci nepíšete přesně od kdy do kdy bylo OČR a v kterém měsíci.
Už jsem jim napsal odpovědět, ale bojuji s kontrolou i nadále :-)
Jedná se již pouze o toto:
Pracovník měl za únor 2016: 18 dní nemoc a ve zbytku měsíce si
vydělal cca 3500,- Kč hrubou mzdu. Podle kontroly
neodvedl ZP z min. vym. základu. Ještě dodávám, že
pracovník je zároveň OSVČ a platí si zálohy na ZP. Za únor si zaplatil zálohu 3616,- Kč.
Kontrola píše:
Máte od něj doloženo, že má OSVČ jako hlavní zdroj příjmů a hradí minimální zálohu? Pokud ano, prosím o nějaký doklad.
Pracovník pracuje jako zaměstnance v s.r.o. a tam má hlavní zdroj příjmů. Je to problém ?
Pokud opravdu hradí aspoň minimum jako OSVČ - tak není problém. Doložte, co od něj máte. Vy jste nemuseli odvádět aspoň z minima, když má minumu pokryto jinak.
ZP by to "měla vidět", jestli daný člověk hradí ZP i jako OSVČ, ale už se mi stalo, že kontrolorka neměla přístup do databáze jiného okresu (kde by si dané skutečnosti ověřila).
Představte si, že ta kontrola je v rámci ZP pouze oprávněna mít přístup do evidence zaměstnavatelů. Není oprávněna mít přístup do evidence OSVČ. Jak má zjistit, jakou částku odvedla daná OSVČ?
A jak zjistil zaměstnavatel, že jeho zaměstnanec odvedl jako OSVČ danou částku?
Já nevím, proč by musel být OSVČ hlavní, když v zákoně je:
"která současně vedle zaměstnání vykonává samostatnou výdělečnou činnost a odvádí zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné,".
>>>>>>>>>>Pracuje jako zaměstnanec v s.r.o. a dále pracuje jako
>>>>>>>>>>OSVČ (fyzická osoba).
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Pokud opravdu hradí aspoň minimum jako OSVČ - tak
>>>>>>>>>není
>>>>>>>>>problém. Doložte, co od něj máte. Vy jste nemuseli
>>>>>>>>>odvádět aspoň z minima, když má minumu pokryto jinak.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>ZP
>>>
>>>Tak v tom případě vy máte problém, protože nebylo ZP
>>>odvedené z dostatečné výše, nebyl proveden dopočet.
>>Toto jsem chtěl slyšet hned na začátku mé otázky.
>>Děkuji za odpověď
>>
>Já nevím, proč by musel být OSVČ hlavní, když v zákoně
>je:
>
>"která současně vedle zaměstnání vykonává samostatnou
>výdělečnou činnost a odvádí zálohy na pojistné
>vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu
>stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné,".
A doložil vám někdy OSVČ vedlejší, že odvádí zálohy na pojistné
>vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu
>stanoveného pro osoby samostatně výdělečně činné?
Teď jsem mluvil s kontrolou. Moje, naše, Vaše argumenty nebere a prohlašuje zajímavé teorie. Upozornil jsem jí, že by se měla držet zákona. Nakonec řekla, že se poradí se svojí šéfovou a dá mi vědět.
Tak potom dám zprávu, jak to dopadlo. Perlička na závěr: jen tak mezi řečí sdělila, že jde o 57,- Kč :-)
Pokud měl úplně od začátku února do 18. Února nemoc a neplatil by si zálohy jako OSVČ, pak by mně ten nedoplatek vycházel na 34 nebo 35 Kč. Ale protože máte doklad o tom, že platí zálohy jako OSVČ alespoň v minimální výši, určené pro OSVČ (platí dokonce více), tak závěr nemůže být jiný, než že nedoplatek žádný není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2016 8:07
Probíhá kontrola ZP a prosím o radu v následujících nesrovnalostí:
A. 3 Pracovníci skončili PP 31.5. (neděle). Odhlášení až 2.6. Jeden je již ID a zbylí dva nastoupili od 1.6. do nového zaměstnání. Vyplývají z toho pro nás nějaké sankce ?
B. Pracovník pracoval 1 den a celý zbytek měsíce měl OČR. Předpokládám, že nemusí odvádět ZP.
C. Pracovník měl 18 dní nemoc a ve zbytku měsíce si vydělal cca 3500,- Kč hrubou mzdu. Podle kontroly neodvedl ZP z min. vym. základu. Ještě dodávám, že pracovník je zároveň OSVČ a platí si zálohy na ZP.
Moc děkuji za odpověď