Re: FÚ "kontrola"? Práce z domova...
Asi nejste plátce DPH a tak se jedná jen o příjmovku, kde uplatňujete procentem, takže jim připravte vaše tržby ať už v hotovosti nebo na BÚ (Kniha faktur, příjmové doklady atd) za tři roky zpět a Váš ŽL. Divím se, že chtějí s kontrolou k vám domů, obvykle si žádají Vás k dostavení ke kontrole i s doklady na místně příslušném FÚ. Telefonickým nahlášením kontroly FÚ splnili svou povinnost. Pozor si dejte při podpisu protokolu z kontroly, aby tam bylo zachyceno přesně to, co proběhlo a zda Vás pracovníci FÚ řádně dle zákona poučí.
Zatím nebyli schopni nic konkretizovat a vypadá to, že jim jde hlavně o ten "prostor"... jestli mám souhlas majitele nemovitosti (což je manžel)? No, tak se nechám překvapit... Byli poměrně nepříjemní a prý se ani nijak hlásit nemusí, že prý mohli přijít rovnou...
A byl to telefonát z Finančního úřadu, nemohl to být telefonát z jiného úřadu? Např. živnostenského úřadu?
Ještě mě napadá - neuplatňujete jako nezdanitelnou část základu daně úroky z hypotéky?
OT.
Zvážila bych, zda je vůbec do "prostoru" pustit. Co umístit před dům kempovací stolek s židlí s tím, že překlady děláte v přírodě? Prosím toto neberte vážně, jsem jen dopředu napružená proti nepodloženým požadavkům úředníků.
Tak určitě uvádí adresu toho domu, akorát nevím, co chtějí na tom "prostoru" vidět. Kdybych je chtěla podráždit, řeknu, že pracuju na WC - sedím si, notebook na klíně a překládám. Píše, že uplatňuje výdaje %, takže skutečné náklady ne (např. skutečný náklad nějaký nábytek na vybavení kanceláře a tak, který by chtěli vidět). Leda mě ještě napadá, že by mohla být plátce DPH a uplatňovat odpočet, to by taky mohli chtít vidět to pořízené, z čeho to DPH bylo.
Já myslím, že to nebude tak horké. Když nebudete doma, tak se Vám tam přece nemůžou vloupat. Dům je manžela, tak s ním sepište smlouvu (i když teda o toto se vždycky zajímal živnosťák, ne FÚ). A nachystejte si ŽL a faktury, asi se budou dívat, jestli fakturujete to, na co máte ŽL.
>>>>>>
>>>>>>A byl to telefonát z Finančního úřadu, nemohl to být
>>>>>>telefonát z jiného úřadu? Např. živnostenského
>>>>>>úřadu?
>>>>>>
>>>Pokud má na živnosťáku, na FÚ a OSSz nahlášeno
>>>pracoviště "U Vonásků za stodolou" pak by v obydlí
>>>neměli co hledat.
>>
>>Tak určitě uvádí adresu toho domu, akorát nevím, co
>>chtějí na tom "prostoru" vidět. Kdybych je chtěla
>>podráždit, řeknu, že pracuju na WC - sedím si,
>>notebook na
>>klíně a překládám. Píše, že uplatňuje výdaje %, takže
>>skutečné náklady ne (např. skutečný náklad nějaký
>>nábytek na vybavení kanceláře a tak, který by chtěli
>>vidět). Leda mě ještě napadá, že by mohla být plátce
>>DPH a
>>uplatňovat odpočet, to by taky mohli chtít vidět to
>>pořízené, z čeho to DPH bylo.
>>Já myslím, že to nebude tak horké. Když nebudete
>>doma,
>>tak se Vám tam přece nemůžou vloupat. Dům je manžela,
>>tak s ním sepište smlouvu (i když teda o toto se
>>vždycky zajímal živnosťák, ne FÚ). A nachystejte si ŽL
>>a
>>faktury, asi se budou dívat, jestli fakturujete to,
>>na
>>co máte ŽL.
>
>Plátce DPH nejsem, odpočty neuplatňuju... Dám vědět, o
>co jim vlastně šlo...
Takhle se práskalo na živnostenský úřad kvůli podnikání v bytě, co nemohl nějaký soused skousnout. Ale aby kvůli tomu chodila kontrola z finančního úřadu, to jsem ještě nečetla.
Co čtu tady tuto diskuzi, tak mě napadlo, abyste si pořádně zkontrolovala, kdo to k Vám na kontrolu jde. Každou chvíli hlásí, že jsou různí podvodníci, kteří se vydávají za někoho, čím nejsou. Tak aby to nebyl ten případ, aby nekoukali, jak máte vybavený dům a pak Vás nevykradli. Je totiž divné, že se ohlásili jen telefonem, předpokládala bych, že to pošlou písemně (alespoň nám na firmu přijde dopis).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2016 10:31
Dobrý den,
prosím vás o názor. Ozvali se mi z FÚ, že přijdou na kontrolu... Pracuji z domova - dělám jazykové překlady, výdaje uplatňuji procentem...
Netušíte, čeho se má "kontrola" týkat? A je možné, že se prostě jen takto telefonicky nahlásí, že přijdou?
Je třeba povinnost mít nahlášený "nebytový" prostor, když v podstatě mám jen notebook? : -) Vůbec mě nenapadá, co by chtěli kontrolovat... Úroky z úvěru neuplatňujeme, dům je náš, ve vlastnictví... Na co si dát případně pozor?