Pronájem a energie

• (neregistrovaný)

19. 4. 2016 18:18

Prosím o odpověď, převzala jsem účetnictví právě nyní po paní, která je již nemůže vykonávat a proto se vyřídil i odklad daní do června.
    Kontroluji po ní vše, ale na několik let jsem z toho vypadla, proto prosím o radu:
    podnikatel pronajímá budovu, ve které kdysi podnikal, protože se nyní živí jinou živností. V ceně měsíčního nájmu (fakturováno) je nájem budovy, nájem strojů a zálohy na energie.
    Vzhledem k tomu, že k příjmům z pronájmu chce uplatnit výdaje paušální sazbou, dotaz zní, zda mám zaúčtovat celou měsíční fakturu jako příjem z pronájmu s tím, že si žádné výdaje na energie nebude už samozřejmě účtovat, včetně ročního vyúčtování energií (ať už přeplatek nebo nedoplatek) a potom si k těmto příjmům jen uplatní procento výdajů?
    A jak je to s DPH? Nájemce je plátce DPH, takže faktura pro něj je také s DPH, vše (nájem i zálohy na energie 21%). Tzn. že pokud budu účtovat celou fakturu jako příjem z pronájmu včetně odvodu DPH z ní, nemůže si podnikatel potom DPH z energií získat zpět, protože bude uplatňovat paušálem.
    Nevím, zda jsem popsala srozumitelně a je to asi na více dílčích otázek, ale prosím, potřebuji se trochu zorientovat v něčem, co jsem celý rok neúčtovala.
    Děkuji mnohokrát.
    Jana R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).