Doprava na služební cestu

• (neregistrovaný)

8. 9. 2005 7:50

Dobrý den.
    Jsem vyslána na školení do místa, tam se hromadnou dopravou nedostanu. Sama nemám řidičák, takže by mě tam dovezl manžel a po skončení školení (za 2 dny) by pro mě přijel. Smířil se s tím, že dostane proplacenou jen jednu cestu. Vedoucí mi ale sdělil, že k cestovnímu příkazu musím přiložit kopii ŘP. Pokud ho nemám, nemůže mi cestu autem proplatit.

Mám se tedy na povinné školení dopravit na vlastní náklady (cca 1/4 měsíčního platu) nebo mám cestu odmítnout pokud nemám možnost dopravy?

Také bych mohla vyrazit o den dřív, abych tam byla včas autobusem. Měla bych nárok na proplacení ubytování na místě (jde o poměrně luxusní hotel)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2005 8:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Doprava na služební cestu
      Především jde o "pracovní cestu",jste vyslána zaměstnavatelem,sama jste si to nevymyslela, tak nevím, proč by jste na tom měla něco platit.Pokud neexistuje spojení hromadnou dopravou,a váš zaměstnavatel nemá jinou možnost, jak Vás tam dopravit (fir.auto..),je možno použít vlastní dopravu.Nevím, proč se bude platit jen jedna cesta?A dále,pokud použijete vl.auto na služební cestu, máte nárok na úhradu nákladů souvisejících s touto cestou dle zákona o cest.náhradách.Kopii,kterou uvádíte výše...nejedná se spíš o kopii techn.průkazu,než ŘP?Ano, TP potřebuje zaměstnavatel pro odvod silniční daně .Ubytování při tomto dvoudenním školení je součástí náhrad.

• 8. 9. 2005 12:10

Milena (neregistrovaný)

Tím, že proplatí jednu cestu jsem myslela, že si napíši cesťák do místa školení a zpět, ale ve skutečnosti tam manžel pojede 2x (nejprve mě odvézt, pak přivézt). I to by bylo lepší než nic.

Jde určitě o kopii ŘP. Ptala jsem se i v účtárně. Technický průkaz ani uzavřené havarijní pojištění je nezajímá.

• 8. 9. 2005 8:46

kjarmila (neregistrovaný)

Zaměstnavatel má povinnost při vyslání na pracovní cestu vám určit i způsob dopravy. Takže je na něm, aby řekl, kdy a jakým způsobem se tam máte dopravit a samozřejmě nese všechny náklady s tím spojené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).