Re: PPM-dovolená?-neodpracované dny
Hm, to je fakt zaměstnavatel lidumil, zaměstnávat někoho měsíc před nástupem na MD, to opravdu nezavání účelovostí.
Doba MD se považuje za výkon práce. Takže pokud požádá o čerpání po MD, před RD, bude mít nárok na celou poměrnou část, tedy 15 dní.
Nárok na 15 dnů bude mít i v případě, že nepožádá o čerpání dovolené bezprostředně navazující na MD, protože ta jí skončí až 12.11.2016 a nevznikne tam tedy důvod ke krácení.
ČSSZ podala trestní oznámení kvůli účelovosti zaměstnání ženy ve vysokém stupni těhotenství. Z rozsudku nejvyššího soudu 8 Tdo 1002/2015:
... Žádný právní předpis přitom této obviněné neukládá, koho může ve své firmě zaměstnat a koho nikoli, stejně tak je samozřejmě vyloučené, aby jakákoliv právní norma zakazovala zaměstnávání těhotných žen. Za této situace tedy soudy nemohly žádným způsobem dovodit podvodné jednání obviněných. Již to samo o sobě implikuje závěr, že skutek, tak jak je popsán ve výroku odsuzujícího rozsudku, není trestným činem (srov. přiměřeně rozhodnutí č. 7/1988-II. Sb. rozh. tr.) ...
>>>>>>>>
>>>>>>>>nn.
>>>>>>>
>>>>>>>Hm, to je fakt zaměstnavatel lidumil, zaměstnávat
>>>>>>>někoho měsíc před nástupem na MD, to opravdu nezavání
>>>>>>>účelovostí.
>>>>>>>Doba MD se považuje za výkon práce. Takže pokud
>>>>>>>požádá
>>>>>>>o čerpání po MD, před RD, bude mít nárok na celou
>>>>>>>poměrnou část, tedy 15 dní.
>>>>>>
>>>>>>díky moc, trochu jsem váhala, zda nárok bude či
>>>>>>nikoliv...
>>>>>>no, zavání to, ale papíry jsou ok... to mi nepřísluší
>>>>>>posuzovat :)
>>>>>
>>>>>Nárok na 15 dnů bude mít i v případě, že nepožádá o
>>>>>čerpání dovolené bezprostředně navazující na MD,
>>>>>protože
>>>>>ta jí skončí až 12.11.2016 a nevznikne tam tedy důvod
>>>>>ke krácení.
>>>>
>>>>ČSSZ podala trestní oznámení kvůli účelovosti
>>>>zaměstnání ženy ve vysokém stupni těhotenství. Z
>>>>rozsudku
>>>>nejvyššího soudu 8 Tdo 1002/2015:
>>>>
>>>>... Žádný právní předpis přitom této obviněné
>>>>neukládá, koho může ve své firmě zaměstnat a koho
>>>>nikoli,
>>>>stejně tak je samozřejmě vyloučené, aby jakákoliv
>>>>právní
>>>>norma zakazovala zaměstnávání těhotných žen. Za této
>>>>situace tedy soudy nemohly žádným způsobem dovodit
>>>>podvodné jednání obviněných. Již to samo o sobě
>>>>implikuje
>>>>závěr, že skutek, tak jak je popsán ve výroku
>>>>odsuzujícího rozsudku, není trestným činem (srov.
>>>>přiměřeně
>>>>rozhodnutí č. 7/1988-II. Sb. rozh. tr.) ...
>>>Taky bude trochu rozdíl v tom, když nastoupí a do PPM
>>>pracuje, nebo když nastoupí a okamžitě jde na PN.
>>
>>Aha, tak já jsem z původního dotazu pochopila,
že
>>zaměstnankyně od 1.4. pracovala a na mateřskou teprve
>>půjde.
>
>ano, teprve nastoupí, odpracuje jeden měsíc
Jak teprve nastoupí ?? Píšete , že nastoupila 1.4. ? No takže přijde mi to opravdu velmi podivné, ale v tomto státě je už asi normální všechno.
Ano, ale ukažte mi jediného zaměstnavatele, který by toto udělal opravdu proto, že paní má takovou specializaci, že nutně potřebuje, aby ten 1 měsíc odpracovala, protože jinak bude jen za dobu MD platit tu dovolenou a když bude mít třeba 2 děti za sebou a dobře si to načasuje, tak za měsíc práce, může proplácet až 3 roční nároky dovolené. Nebude-li mít více dětí.
Jiné, než účelové takovéto zaměstnání být nemůže, to si myslím, že ví opravdu každý. Nebo vy byste v roli zaměstnavatele postupovala takto ?
Zatím jsem v takové situaci nebyla. Ale v ojedinělém případě, kdy by šlo o vysoce specializovanou profesi, u které vím, že bych ji stejně jinak neobsadila, zaměstnankyně by měla jako podmínku uzavřít PP před MD a neplánovala by čerpání RD, tak bych si to dokázala představit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2016 7:30
Dobrý den,
zaměstnankyně nastoupila do PP 1.4.2016, od 1.5. má nástup na mateřskou dovolenou, resp. bude pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Jak je to s dovolenou? Řídí se zákonem, tj. 20 dní/rok, takže při nástupu od dubna by měla nárok na 15dní dovolené, které by si teoreticky mohla vybrat v přechodu mezi PPM a RD. Jak je to ale v případě, že má odpracovaný pouze jeden měsíc? Má na takovou dovolenou nárok, případně v jakém rozsahu? Standardně má zaměstnanec nárok po odpracování určitého počtu hodin, což ona nesplní... Měla by pak nárok na 1/12 za odpracovaný měsíc, nebo na celých 15dní?
Díky moc
nn.