Re: Rozvedení, rodičovská, ošetřovné
U dítěte do 12 let není rozhodující, s kterým z rodičů dítě žije ve společné domácnosti. Pokud je potřeba ošetřování dítěte, pak může mít ošetřovačku i ten vlastní rodič, s kterým dítě nežije. Takže pokud je dítě malé a pečuje o něj matka, která by o něj kvůli svému zdravotnímu stavu teď pečovat nemohla, mohl by mít otec očr.
Opravím, společná domácnost není důležitá u dětí do 10 let. Ale tady je zřejmě střídavá péče, takže není co řešit.
Dík za opravu s věkem dítěte.
Jinak jsem to pochopila tak, že dítě má svěřené jen matka a styk s otcem je o víkendech. Je fakt, že pokud lékař uzná, že matka není tak nemocná, že by nemohla o dítě pečovat, tak nevidím důvod k tomu, aby měl otec očr. Vynutit si to nemůže.
To ano, ale nepíše s čím je dítě nemocné a pokud je někdo práce neschopen, těžko může běhat kolem nemocného dítěte. Např. v noci na pohotovost, kdyby bylo třeba apod. Každý nemocný má jen omezené vycházky, takže se domnívám, že opravdu nemůže plně zabezpečit nemocné dítě. Ale to je jen můj názor.
Já to vidím tak, že matka nechce, aby dítě bylo u otce delší dobu (aby ho ošetřoval) a babička píše, že matka je schopná se o něj postarat, protože je doma. Je sice na neschopence (má rizikové, což má dneska hodně těhotných), ale kdyby její nemoc byla taková, že by se o své nemocné dítě nemohla postarat, tak by nepsala, že je schopná se o něj postarat. A navíc zřejmě pomáhá ta babička. Myslím, že v dotazu šlo hlavně o to, jestli si otec může ošetřovačku nějak vymoci i proti odporu matky, aby mohl být s dítětem doma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2016 8:32
Dobrý den, obrátila se na mě jedna naše zaměstnankyně - babička. Rozvedená dcera má rizikové těhotenství, z předešlého vztahu má dítě, nyní nemocné. Otec dítěte si chce vzít ošetřovné a "starat se"
(nefachčenko). Má nárok nebo matka, která pobírá nemocenskou, má přednost? Asi záleží i kdo má dítě svěřené do péče, pokud otec jen víkendy a matka je schopná se postarat... domluva je asi na bodu mrazu. Děkuji za objasnění