Re: Auto na úvěr a smlouva o výpůjčce
ještě toto. Beru toto auto jako auto firemní se všemi nároky. PHM dávám do nákladů dle paragonů, uplatňuji DPH silniční dan do nákladů.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=703679
Re: Auto na úvěr a smlouva o výpůjčce
Dobrý den paní Lenko - podívejte se na tento článek:
http://www.ucetni-portal.cz/uplatnovani-nakladu-na-pohonne-hmoty-ve-vybranych-pripadech-543-v.html
zde píše GFŘ, že auto se zástavou stále není váš majetek, z toho mi vyplývá, že bychom auto neměli mít vůbec v majetku a tedy ho ani účetně neodepisovat. A dále zde řeší PHM - a to jen dle cesťáku - tedy nesmíme se tedy ani uplatnovat skutečné náklady na PHM, tedy ani DPH. Ale musím říct, že jsem z toho trošku zmatená. Jak bych tedy zadala fakturu za auto, kdybych něměla auto dát do majteku!?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2016 11:29
Dobrý den, prosím o radu: řeším koupě vozu v s.r.o. na úvěr se zajištěním vozu a smlouvou o výpůjčce.
1. mohu si dát vůz do majetku a účetně odepisovat, když je vůz zajištěn a tedy v technickém průkazu je majitel úvěrová firma? Nebo fakturu za vůz budu účtovat na 042/321 v roce 2016 a z 042 vůz převedu na 022 až v roce 2021, kdy mi skončí zajištění a až v roce 2021 začnu účetně odepisovat?
Dle zákona o dani z příjmu jsem si našla (parag. 28 ods. 4), že vůz mohu daňově – pakliže bych tedy nemohla vůz dát do majetku, pak bych musela daňové odpisy řešit pouze v daň. přiznání a ne v účetním programu (nebyl by zde vlastně vůbec evidovaný jako majetek) – je to tak?
2. PHM – dle zákona o dani z příjmu (parag. 24 odst. 2 písm. k) bod 3)jsme si vyhledala, že PHM budu uplatňovat ve výši náhrady výdajů za spotřebované PHM. Znamená to tedy, že si DPH u PHM nemůžu uplatňovat? A jak je to s uplatněním DPH u oprav vozu?
3. auto mohu používat na základě smlouvy o výpůjčce – budu nějak řešit paragraf 19b ods.d) – majetkový prospěch nad 100 tis. Kč při výpůjčce? Neboť auto vlastně máme vypůjčené za 0,- Kč – tedy máme majetkový prospěch? Kdybychom vůz půjčili z autopůjčovny, tak náklad zcela jistě by byl nad 100 tis. Kč za rok!
Moc děkuji za odpověď a rady.