Re: prevod prav dr.bytu-souhlas manzele
chtěli jsme převést práva k družst.bytu na dceru, manžel si také myslel, že vyřídí sám, potom mobilní zvonění a musela jsem dojet podepsat - bez manželky odmítli...nejlépe poradí na tom družstvu, zda musí či ne ale dle mé zkušenosti (koupili jsme také práva k družst.bytu v době manželství) bez druhého z manželů to nejde a to že někdo tvrdí,že "nemá právo na byt" nemusí být pravdou,ale pouze jejím názorem...
členství manželů v družstvu řeší stanovy družstva. Obvykle platí, institut "společné členství manželů" a "společné užívací právo manželů k dr. bytu". Pokud v době vzniku byli dotyční manželi, ani jeden z nich neopustil společnou domácnost a nejlépe oba byli v daném bytě hlášeni, měli by být oba společnými členy družstva a tedy smlouvu o převodu práv a povinností podepsat oba. Stejně na družstvo musíte kvůli zjištění, zda jsou dotyční řádnými členy, zda nebyli vyloučeni, zda platí to, co mají atd., tak se tam podívejte do jejich stanov. V každém případě bych "pro jistotu" nechal vyhotovit smlouvy o převodu 2 - jednu jen s manželkou a druhou s oběma a obě bych dal družstvu na vědomí
souhlasím, navíc my jsme ani jeden v tom družst.bytě nebydleli - nebyli přihlášeni k trvalému bydlení, ale bydleli tam rodiče manžela, které jsme museli přestěhovat blíž k nám...takže nemusí být ani přihlášeni a přesto jsem musela podepsat převod práv k tomuto bytu na další osobu i já...opravdu nejlépe dle stanov družstva...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2005 9:15
Dobry den,
rad bych se zeptal, Jeli v clenske smlouvy s bytovym duzstvu uvedena pouze manzelka vyplyva, ze manzel nema clenska prava. (Jak jsem tu cetl obcansky zak. 40/1964Sb par. 143 odst.1a) par. 145 odst.2) tak jsem nabyl dojem ze pokud se za trvani manzelstvi vzniklo jednomu pravo k druzstevnimu bytu,druhy ma automaticky narok.
Fakta jsou asi takova:Byt byl obecni, nekdy v r. 2000 vzniklo druzstvo. Pani i jeji manzel udajne byt neobyvaly. (No pani mozna obcas). Pani prohlasuje,ze manzel nema pravo na byt.
Jde mi o to - mam si pro jistotu nechat opatrit souhlas manzele s prevodem, nebo nechat nejak dolozit ze skutecne nema to pravo na byt? Nebo jak by jste mi radili postupovat? Mam totiz obavy aby manzel nekdy v budoucnosti neprohlasil prevod za neplatny a nenarokoval si clenske pravo k bytovemu druzstvu. Dekuji predem.