Re: Povinnost platit zálohy ZP
Ano, je to tak. Musel byste zaplatit ZP jako OSVČ (tedy minimum) za ten jeden měsíc. (a nevrátilo by se Vám to při podání přehledu)
Řešení
- smlouvu ukončit 3. a v nové práci nastoupit 4.
- přerušit podnikání na daný měsíc (a nahlásit to na OSSZ a ZP)
- pracovní smlouva může být uzavřena i od 1., i když to je sobota
Díky za upřesnění.
- zaměstnanec si při výpovědi termín ukončení smlouvy nevybírá, běží výpovědní doba a většinou má výpověď nevstřícné prostředí ke zvláštním dohodám
- osobně jsem OSVČ z donucení státu, abych měl právo na dotovaný provoz malé fotovoltaické elektrárničky pro vlastní potřebu na střeše svého domu (přerušit nelze, došlo by k ukončení dotování a byla by z toho vysoce prodělečná investice)
- zaměstnavatelé se chovají ekonomicky a tak pokud mohou, nedají smlouvu na celý měsíc, za takový měsíc by pak museli zaměstnanci v budoucnu přiznat dovolenou
Mluvil jsem už o tom s VZP.
Pro sociálku stačí být jeden den v měsíci zaměstnaný a zálohy se platit nemusí.
Pro zdravotní je to přesně naopak, stačí jediný den nebýt zaměstnaný (tím je i neplacené volno v zaměstnání) a OSVČ je povinna zaplatit alespoň minimální zálohu na celý příslušný měsíc.
Je to pro okrajově podnikající občany až diskriminační.
Za celý den v zaměstnání si ani nevidělají na takovou platbu státu.
Stát škube ty nejslabší, co poctivě platí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2016 19:09
Jsem OSVČ s mizivými příjmy z podnikání a můj reálný příjem pramení ze závislé činnosti (zaměstnání).
Ke konci měsíce končím u jednoho zaměstnavatele.
Jako OSVČ nemám ani nárok na podporu v hledání nového zaměstnání, natož na podporu v situaci bez příjmů (v nezaměstnanosti).
Sám aktivně získám zaměstnání ihned od následujícího měsíce, kdy je na počátku měsíce sobota a neděle, tudíž nová smlouva je uzavřena až od třetího kalendářního dne v měsíci (prvního pracovního v měsíci), .
Reálně přecházím z jednoho zaměstnání ihned do jiného, bez prostoje (žádný zaměstnavatel mi v takové situaci nedá smlouvu od soboty), ale smlouvy vytváří dva dny bez zaměstnání (běžně dny pracovního klidu).
Je to tak, že za tyto dva dny budu muset zdravotní pojišťovně platit minimální zálohu za celý tento měsíc a tyto peníze se mi nevrátí ani po podání ročního zúčtování (trest pro lidi, co se snaží být aktivní a soběstační)?