Re: Zápočťák v sobotu
Co si představujete pod pojmem dát ?
On je povinen vám ho vydat - tedy vy osobně si pro něj přijdete nebo vám ho zaslat. Což vám poštou přijde tak v úterý. Každý nový zaměstnavatel ví, že pokud končíte PP dnem, který připadá na sobotu nebo neděli, že zápočťák doložíte min. o den později.
Děkuji za odpověď,
neznalý zákona jsem ho chtěl již dnes. Ale to nejde.
Tak jsem se chtěl stavit zítra, ale to účetní není na firmě.
V pondělí v pět ráno odjíždím, abych byl na šestou v nové práci a to tady taky nikdo nebude. Nový zaměstnavatel mě upozorňoval, že musím mít první den zápočťák. Tak jsem to na něj podle Vaší rady zkusil, zda by to nešlo v úterý - nejde. Prý mi ho prostě musí vydat v sobotu - že u nich je to běžné.
Tak jsem z toho jelen.
Milan
Dobrý den,
ještě prosím o radu. Zápočtový list nutně potřebuji.
Mám nárok žádat o vydání ZL v sobotu?
Děkuji
Milan
Tohle říká zákoník práce
§ 313
(1) Při skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm
a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
b) druh konaných prací,
c) dosaženou kvalifikaci,
d) odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
e) zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
f) údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.
Osobně bych se pokusila domluvit se mzdovou, že vám zápočťák předá v pátek úplně na konci směny, protože pokud ona nepracuje v sobotu a neděli, jakoukoli poštu bude stejně přebírat až v pondělí, takže by vám mohla vyjít vstříct.
Jinak byste se měl obrátit na nadřízeného, ten by účetní musel nařídit v sobotu práci přesčas , zaplatit dobu, po kterou ona vám bude vystavovat a vydávat toto potvrzení.
Ovšem nevím, co to máte za budoucího zaměstnavatele, protože za 20 let jsem se nesetkala s tím, že nový zaměstnavatel by nebyl schopen a ochoten 1-2 dny na zápočťák u nového zaměstnance počkat. A to my jsme opravdu přísní, pokud někdo zápočťák nemá a ví to dopředu- ani ho nepřijeme, pokud nedodá během 14 dnů a není k tomu opravdu vážný důvod - ukončíme PP ve zkušební době.
Dejte vědět, jak to dopadlo, jsem opravdu zvědavá, protože je to fakt rarita.
>>>>
>>>>Milan
>>>
>>>Dobrý den,
>>>ještě prosím o radu. Zápočtový list nutně potřebuji.
>>>Mám nárok žádat o vydání ZL v sobotu?
>>>Děkuji
>>>Milan
>>
>
>Osobně bych se pokusila domluvit se mzdovou, že vám
>zápočťák předá v pátek úplně na konci směny, protože
>pokud ona nepracuje v sobotu a neděli, jakoukoli poštu
>bude stejně přebírat až v pondělí, takže by vám mohla
>vyjít vstříct.
>Jinak byste se měl obrátit na nadřízeného, ten by
>účetní musel nařídit v sobotu práci přesčas , zaplatit
>dobu, po kterou ona vám bude vystavovat a vydávat toto
>potvrzení.
>Ovšem nevím, co to máte za budoucího zaměstnavatele,
>protože za 20 let jsem se nesetkala s tím, že nový
>zaměstnavatel by nebyl schopen a ochoten 1-2 dny na
>zápočťák u nového zaměstnance počkat. A to my jsme opravdu
>přísní, pokud někdo zápočťák nemá a ví to dopředu- ani
>ho nepřijeme, pokud nedodá během 14 dnů a není k tomu
>opravdu vážný důvod - ukončíme PP ve zkušební době.
>Dejte vědět, jak to dopadlo, jsem opravdu zvědavá,
>protože je to fakt rarita.
Zkusím se dohodnout a napíši, jak to dopadlo.
Samozřejmě sobotním, proto píši , že ji musí požádat nebo si zajistit, aby tam dotyčná byla, neboť to není její obvyklá pracovní doba.
Je fakt , že toto zákoník práce vůbec neřeší, že vlastně, aby zaměstnavatel plně dostál zákonu, vzniknou mu další náklady, nařízením práce přesčas a zaplacením tohoto pracovníkovi, který mimo svou pracovní dobu, musí pracovat.
Ale jak píši, za 20 let jsem se s problémeme nesetkala, ani , že by po nás někdo urputně chtěl papír o víkendu, ani, že my bychom netolerovali pár dní, než zápočťák dodá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 4. 2016 8:07
Dobrý den,
zítra mi končí pracovní poměr. Sobota není mým pracovním dnem, má však zaměstnavatel povinnost mi ho zítra dát?
V pondělí v šest ráno nastupuji do nového zaměstnání a musím ho mít s sebou.
Děkuji
Ing. Milan Dušánek