Re: Ručitel - daň z nemovitých věcí-bomb
>>Dobrý den,
>>
>>chtěl bych se zeptat. V ZDP § 24 ch je napsáno, že
>>daň
>>z nemovitých věcí je daňovým nákladem a to i za
>>předpokladu, že daň zaplatí ručitel. Nicméně se
>>domnívám, že
>>ručitele určuje přímo zákon - tedy zákon o dani z
>>nemovitých věcí, kde o ručiteli není ani zmínka a ani
>>mě
>>nenapadá, kdy by za daň ručil jiný subjekt, než ten
>>který je zapsán v katastru nemovitostí.
>>
>>Tedy se domnívám, že i přesto, že je v ZDP napsán
>>tento slint, tak daňová povinnost z pohledu z daně
>>není
>>daňovým nákladem.
>>
>>Děkuji za Vaše názory.
>>
>>Nordpower
>
>
>40/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí
>§ 41
>Limit pro stanovení a placení daně a ručení
>(2) Je-li poplatníkem převodce vlastnického práva k
>nemovité věci, je nabyvatel tohoto práva ručitelem.
O moc děkuji....
Hezký den
Nordpower
>
Omlouvám se, ale Vy hovoříte o dani z nabytí nemovitých věcí a já o dani z nemovitých věcí.
Máte pravdu, popletla jsem to
"Ručitele" mám tak pevně spojeného s daní z převodu nemovitostí, nyní s daní s nabytí ..., že jsem si neuvědomila, že opravdu píšete o dani z nemovitostí. Vůbec mě nenapadá situace, kdy by daň z nemovitostí zaplatila jiná osoba než poplatník a pak si ji chtěla dát "daňově" do svého účetnictví. Jedině snad v případě úmrtí poplatníka, ale ani pak by se nejednalo o platbu ručitele.
A nevztahuje se právě pojem ručitel k dani z nabytí a ne k dani z nemovitých věcí, když je v zákoně toto
ch) daň z nemovitých věcí a daň z nabytí nemovitých věcí, pokud byly zaplaceny, a to i v případě zaplacení ručitelem, dále ostatní daně a poplatky s výjimkami uvedenými v § 25......
Omlouvám se za vstup do této diskuze, ale mám dotaz. Pokud prodávající neuhradí daň z nabytí nemovitosti, je vyzván kupující jako ručitel, ten uhradí a může si dát do nákladů. V případě, že je v kupní smlouvě ujednáno, že daň přizná a uhradí kupující, vstupuje daň po pořizovací ceny. Chápu to tak dobře? Děkuji.
Dobrý den,
domnívám se, že podle textu v zákoně by se mělo jednat i o daň z nemovitých věcí, ale z pohledu zákona o dani z nemovitých věcí je to nesmysl, protože v případě daně z nemovitostí ručitel není a dle mého názoru nikdy ani nebude. Nicméně Vám všem děkuji za Vaše názory.
Nordpower
OT: .tpa-horwath.
OT: Otevřela jsem si první odkaz
A zrovna se na mně dívá paní, která je sice danovým poradcem (dokonce vysoko posazeným na postech KDP), ale která se podepsala pod článek na netu, kde bylo tolik chyb, které by daňovému poradci neměli být snad ani prominuty.
Od té doby vím, že vše, co je uvedeno na .tpa-horwath. musím brát s rezervou a xkrát ještě prověřovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2016 10:52
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. V ZDP § 24 ch je napsáno, že daň z nemovitých věcí je daňovým nákladem a to i za předpokladu, že daň zaplatí ručitel. Nicméně se domnívám, že ručitele určuje přímo zákon - tedy zákon o dani z nemovitých věcí, kde o ručiteli není ani zmínka a ani mě nenapadá, kdy by za daň ručil jiný subjekt, než ten který je zapsán v katastru nemovitostí.
Tedy se domnívám, že i přesto, že je v ZDP napsán tento slint, tak daňová povinnost z pohledu z daně není daňovým nákladem.
Děkuji za Vaše názory.
Nordpower