Re: nárok na dovolenou
Paní Jasná, byl tu nedávno kolem toho dotaz. V hlavě mi utkvělo, že pokud se firma rozhodne, že mu za květen dovolenou uzná, nic jí tomu nebrání. Samozřejmě nesmí jít o diskriminaci ostatních a posuzovat všechny takové případy stejně. Podle mě to tak může být, je to ve prospěch zaměstnance. Pokud je to jinak, ráda se poučím. Děkuji
Mi nejde o odchylku, to vím, že se zaměstnavatel může odchýlit ve prospěch zaměstnance. Já jsem buď někde četla nebo na nějakém školení slyšela, že by v tomto případě měl den dovolené náležet, ne že by to bylo na uvážení zaměstnavatele. Jenže teď nevím, kde jsem tuto informaci pochytila. ZP jsem přečetla, ale nic jsem tam nenašla. Tak teď jsem na vážkách....Ale moc vám děkuji za váš čas.
Ano, dříve to platilo, protože se hodnotily odpracované dny , dnes je podmínkou, že PP trval celý kalendářní měsíc. Takže obecně - při nástupu 2. v měsící automaticky nárok na dovolenou nevzniká v žádném případě (1. není prac. den), ale jak bylo psáno, v soukromé sféře se lze odchýlit ve prospěch zaměstnance , ve státní správě nikoliv - byla by to škoda na státní správě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2016 12:13
Zdravím všechny. Vím, že když zaměstnanec nastoupí druhého a prvního neměl zaměstnavatele, pak mu za daný měsíc nenáleží dovolená. Teď jsme zaměstnali zaměstnance od 2.5.2016 a mám někde v hlavě, že v případě kdy prvního není pracovní den, tak zaměstnanci bude za květen náležet dovolená, i když prvního neměl zaměstnance. Je moje teorie správná nebo jsem si to zapamatovala nesprávně? Děkuji zkušeným za radu.