Re: Přechod z jednoho účtu na druhý - DE
V DE musíte vést evidenci takovou, abyste získal základ daně pro daň z příjmů.
Jak to uděláte - je na Vás.
Já bych pohyby spojené s podnikáním na soukromém účtu zaúčtovala "mimo" bankovní účet. Záleží, co dovoluje Váš software (jestli nějaký používáte).
Zůstatky na účtech nejsou potřebné pro sestavení přiznání.
Nemám žádný software, hodlám vézt tu evidenci jen v excelovské tabulce, ale právě přemýšlím jak to správně zapsat. Můžu výdaje a příjmy ze soukromého účtu zapsat jako výdaje a příjmy z pokladny a doložit je "jen" výpisem z účtu? Nemám problém předložit výpis z účtu případné kontrole z FÚ, spíš mám trochu zamotanou hlavu, jak to zapsat a neudělat v tom "bordel". Předem díky za každou radu.
Já bych to evidovala jako platbu z pokladny
>podnikat, neměla na účtu nastaveno elektronické
>bankovnictví, takže jsme první měsíc používali k
>přijmu plateb a
>placení některých výdajů můj soukromý účet. Když to
>teď probírám, tak si říkám, že jsme udělali docela
>velkou koninu. Musím sledovat pohyb peněz na obou
>účtech i
>když po měsíci je aktuální jen ten manželčin? Asi
>nestačí jen přiložit výpis z účtu a vykázat na to
>příjmy a
>výdaje spojené s podnikáním?
>Jde mi o to, jak to vézt v evidenci. Napadá mě
>jedině,
>že to povedu jako další účet, kde na začátku nahodím
>nějaký vklad(dle zůstatku z uplynulého měsíce). Pak
>budu zapisovat částky, co přišli a co odešli (no a
>jelikož hodně platím kartou, tak tam bude spousta
>nákupů
>jako nedaňový výdaj + moje výplata jako nedaňový
>příjem).
>No a na konci měsíce bych to co zbylo vypsal jako
>výběr (nedaňový) a tím bych ten účet v podstatě
>"zrušil".
>Jen nevím jestli to takhle jde a trochu mě děsí ty
>spousty "zbytečných" řádků, které budou vedeny jako
>nedaňové. Předem díky za odpověď.
>Nemám žádný software, hodlám vézt tu evidenci jen v
>excelovské tabulce, ale právě přemýšlím jak to
>správně
>zapsat. Můžu výdaje a příjmy ze soukromého účtu
>zapsat
>jako výdaje a příjmy z pokladny a doložit je "jen"
>výpisem z účtu? Nemám problém předložit výpis z účtu
>případné kontrole z FÚ, spíš mám trochu zamotanou
>hlavu,
>jak to zapsat a neudělat v tom "bordel". Předem díky
>za
>každou radu.
>>>Já bych to evidovala jako platbu z pokladny
>>
>>Perfektní, díky moc, udělám to tak a pak děj se vůle
>>FÚ. ;-)
>
>Jako platby z pokladny bych to neevidovala. Je
>pravděpodobné, že případná kontrola FÚ příjmy, které jsou na
>"druhém" bankovním účtu připočte jako zatajené příjmy
>k celkovým příjmům z podnikání a dodaní.
>
Jediný příjem na druhém účtu je moje výplata ze zaměstnání, která je vedena na mé jméno a na kterou mohu doložit zdanění, takže pokud to není postavené na hlavu neměl by s tím být problém. Díky za rady.
Podle toho co uváděl, se to týká i příjmů z podnikatelské činnosti manželky
Začátek dotazu "Ještě bych měl jeden dotaz, když manželka začala podnikat, neměla na účtu nastaveno elektronické bankovnictví, takže jsme první měsíc používali k přijmu plateb .."
Pokud tazatel do DE manželky uvede příjmy, které měl na svém vlastním bankovním účtu jako příjem v HOTOVOSTI, tak se bude kontrola z FÚ ptát - proč je uvedl jako příjem v hotovosti, když ve skutečnosti to byly příjmy na bankovní účet (a ještě k tomu na cizí bankovní účet).
Nehledě na to, že na 99% nebyla v tomto případě splněna povinnost nahlásit na FÚ VŠECHNY účty u poskytovatelů platebních služeb, na na nichž jsou soustředěny prostředky z podnikatelské činnosti.
A jak víme, od letoška začíná, co se bankovních účtů kde jsou peníze z podnikání OSVČ, a jejich nahlášení na FÚ, hodně přituhovat.
Pokud by to tak bylo, tak by to samozřejmě problém byl, ale já věřím ve zdravý rozum, s tím, že když tam je jedna platba měsíčně od určitého podniku na mé jméno s textem, že jde o výplatu za ten a ten měsíc a manželka s tím podnikem nemá vůbec nic společného, tak nikoho ani nenapadne dávat to do souvislosti.
Abychom se tu nehandrkovali o rozdílném pohledu na věc. Jak bych měl podle vás postupovat v DE, tak jak jsem to navrhoval v úvodním příspěvku? Díky za každý názor.
Mám spoustu podnikatelů jen s 1 BÚ na všechno. Pokud SW dovolí zapisuji jen jejich daňové příjmy a výdaje bez ohledu na to, jestli jsou pokladnou nebo bankou, prostě jen jako výdaj nebo příjem, a to tak, abych mohla sestavit správně DP, ostatní neřeším. Pokud SW nedovolí tak všechny platby, které nejsou k podnikání eviduji jako osobní spotřebu a příjmy jako nedaňové ( samozřejmě nutno případné kontrole doložit) buď pokladnou nebo bankou. Pokud budete dělat v excelu, tak bych tam dala jen příjmy a výdaje ke zdanění do tabulky, vše ostatní bych ignorovala, pokladna a banka není nutná, jen bych si v bance označila, co je co.
Jediné, co by mi tady vadilo je, že nemám kontrolu, jestli jsou všechny částky zaevidovány a jsou správné (není kontrola na konečný stav účtu). Ale to je můj problém. Kontroly lze nastavit i jinak.
Už jsem to psala v první odpovědi:
"V DE musíte vést evidenci takovou, abyste získal základ daně pro daň z příjmů.
Jak to uděláte - je na Vás. "
Ano, je to jedno zda vedete DE v Excelu nebo na pytlíku od svačiny.
Důležitá je průkaznost = návaznost vydaných fa vedených v pohledávkách a jejich úhrada na účet (A nebo B). Příjmy přes pokladnu = dle PPD a výdaje přes pokladnu dle VPD, taktéž
u přijatých fa dokladovat VPD nebo úhradu provedenou účtem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2016 10:55
Ještě bych měl jeden dotaz, když manželka začala podnikat, neměla na účtu nastaveno elektronické bankovnictví, takže jsme první měsíc používali k přijmu plateb a placení některých výdajů můj soukromý účet. Když to teď probírám, tak si říkám, že jsme udělali docela velkou koninu. Musím sledovat pohyb peněz na obou účtech i když po měsíci je aktuální jen ten manželčin? Asi nestačí jen přiložit výpis z účtu a vykázat na to příjmy a výdaje spojené s podnikáním?
Jde mi o to, jak to vézt v evidenci. Napadá mě jedině, že to povedu jako další účet, kde na začátku nahodím nějaký vklad(dle zůstatku z uplynulého měsíce). Pak budu zapisovat částky, co přišli a co odešli (no a jelikož hodně platím kartou, tak tam bude spousta nákupů jako nedaňový výdaj + moje výplata jako nedaňový příjem). No a na konci měsíce bych to co zbylo vypsal jako výběr (nedaňový) a tím bych ten účet v podstatě "zrušil". Jen nevím jestli to takhle jde a trochu mě děsí ty spousty "zbytečných" řádků, které budou vedeny jako nedaňové. Předem díky za odpověď.