Nájemné předem a Pohoda prosím

• (neregistrovaný)

5. 5. 2016 11:15

Dobrý den, prosím kdo používáte Pohodu, jak byste řešili:

- s.r.o. platí nájemné dopředu na další měsíc - pravidelně dle nájemní smlouvy, fakturace není - doklad je pouze ta smlouva (pronajímatel je neplátce DPH), smlouva je na dobu určitou a obnovuje se každoročně dodatkem:

- zadávat každý měsíc do "ostatních pohledávek?

- zadat si dopředu na celý rok do ostatních pohledávek (smlouva se obnovuje vždy po roce) a postupně uhrazovat z banky?

- nebo jen banka 315/221 a náklady v příslušném měsíci interním dokladem 518/315?

Moc děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2016 19:42

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: nájemné předem a Pohoda prosím
      Ano, eviduji předpisy "závazků" či "pohledávek" dle smluv.
      Co měsíc, to závazek + náklad. Nebo pohledávka + výnos.
      Ani náhodou si nedovolím účtovat náklad či výnos přímo v bance.

OT. Píšete "ostatních pohledávek? - přitom interním dokladem 518/315.
      Nemáte v tom trochá zmatek? Myslím tím pohledávky x závazky.

• 5. 5. 2016 20:52

zsmol (neregistrovaný)

Paní tečko, děkuji za odpověď. Já také neúčtuju rovnou z banky náklady a výnosy a také účtuji o předpisech. Jenom tohle dělám zatím takto: v měsíci platby - z banky 315/221 a v měsíci, kterého se to týká, do nákladů interním dokladem 518/315. V době od té platby předem (např. 20.dne v měsíci) do 1. dne následujícího měsíce to eviduju jako pohledávku. Účtuju o tom tedy v bance a v interních dokladech. Protože mám teď začátek nového období (hospodářský rok), napadlo mě, jestli by nebylo lepší využít na to agendy "ostatní pohledávky" nebo - pokud bych to vzala jako závazek z roční smlouvy - "ostatní závazky".
      Ale jak to tak teď píšu, připadá mi, že by to bylo "překombinované" a že bude lepší zůstat o starého postupu.
      Zajímalo mě, jak řeší ostatní platbu nájmu dopředu. Děkuji.

• 5. 5. 2016 20:59

A ten nájem - je to dluh, nebo pohledávka?

• 5. 5. 2016 21:09

zsmol (neregistrovaný)

No obecně je nájemné závazek z nájemní smlouvy. Ale jako roční závazek to nevidím. Proto si myslím, že by se o tom mělo účtovat měsíčně. A když to platíme v předchozím měsíci na následující, nevidím to na účtování o závazku, resp. zaplatíme dříve než závazek vznikne. Děkuji za odpověď :-).

• 6. 5. 2016 7:59

Právě proto mě mátl dotaz, kde bylo uvedeno "pohledávky" a účtování v bance, kde je účet 315, což jsou ost. pohledávky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).