Re: nájemné předem a Pohoda prosím
Ano, eviduji předpisy "závazků" či "pohledávek" dle smluv.
Co měsíc, to závazek + náklad. Nebo pohledávka + výnos.
Ani náhodou si nedovolím účtovat náklad či výnos přímo v bance.
OT. Píšete "ostatních pohledávek? - přitom interním dokladem 518/315.
Nemáte v tom trochá zmatek? Myslím tím pohledávky x závazky.
Paní tečko, děkuji za odpověď. Já také neúčtuju rovnou z banky náklady a výnosy a také účtuji o předpisech. Jenom tohle dělám zatím takto: v měsíci platby - z banky 315/221 a v měsíci, kterého se to týká, do nákladů interním dokladem 518/315. V době od té platby předem (např. 20.dne v měsíci) do 1. dne následujícího měsíce to eviduju jako pohledávku. Účtuju o tom tedy v bance a v interních dokladech. Protože mám teď začátek nového období (hospodářský rok), napadlo mě, jestli by nebylo lepší využít na to agendy "ostatní pohledávky" nebo - pokud bych to vzala jako závazek z roční smlouvy - "ostatní závazky".
Ale jak to tak teď píšu, připadá mi, že by to bylo "překombinované" a že bude lepší zůstat o starého postupu.
Zajímalo mě, jak řeší ostatní platbu nájmu dopředu. Děkuji.
A ten nájem - je to dluh, nebo pohledávka?
No obecně je nájemné závazek z nájemní smlouvy. Ale jako roční závazek to nevidím. Proto si myslím, že by se o tom mělo účtovat měsíčně. A když to platíme v předchozím měsíci na následující, nevidím to na účtování o závazku, resp. zaplatíme dříve než závazek vznikne. Děkuji za odpověď :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2016 11:15
Dobrý den, prosím kdo používáte Pohodu, jak byste řešili:
- s.r.o. platí nájemné dopředu na další měsíc - pravidelně dle nájemní smlouvy, fakturace není - doklad je pouze ta smlouva (pronajímatel je neplátce DPH), smlouva je na dobu určitou a obnovuje se každoročně dodatkem:
- zadávat každý měsíc do "ostatních pohledávek?
- zadat si dopředu na celý rok do ostatních pohledávek (smlouva se obnovuje vždy po roce) a postupně uhrazovat z banky?
- nebo jen banka 315/221 a náklady v příslušném měsíci interním dokladem 518/315?
Moc děkuji za názory.