Re: Plátce ČR, místo plnění mimo ČR
pokud jde o stavební práce na nemovité věci v EU, pak místo plnění je dl §10 ZDPH v zemi, kde se tato nemovitá věc nachází
a pokud je odběratelem firma, která v této zemi není reg. k DPH, musí toto DPH jeden z vás zaplatit
záleží, o jaké země jde - někdo se registruje dodavatel, někde odběratel
do českého přiznání k DPH uvedete toto plnění do ř. 26 (služby s místem plnění mimo ČR)
Děkuji za odpověď.
Akorát mě tedy zarazilo to, že jeden z nás se musí zaregistrovat k dani v zemi, kde bude plnění uskutečněno.
Fakturovat tedy s vyčíslením české DPH nebo jak? Už v tom mám zmatek. Měla jsem za to, že příjemce DD má povinnost přiznat daň.
místo plnění v EU, pokud vím a mám zkušenost, přihlásí se v zemi nemovitosti dodavatel, dostane jejich dič, udělá jejich přiznání a zaplatí v zemi nemovitosti dph .
v případě, že byste fakturovali na plátce v EU v zemi, kde je nemovitost, můžte přenést vypořádání dph na něho v jeho přiznání. vzhledem k tomu, že fakturujete na českého plátce, nemáte na koho tuto povinnost přenést
Moc děkuji za objasnění ;) Ještě se zeptám, je to stejné i když jsme subdodavateli? Tj. Budeme mít smlouvu s generálním dodavatelem (ČR plátce) a ten bude mít smlouvu s investorem, který chce namontovat střešní plášť v Německu, kde je investor registrován k dani? Je tedy možné fakturovat na ČR plátce v PDP a generální dodavatel následně přefakturovává s vypořádáním DPH? Promiňte jestli se ptám na blbosti, ale už z toho mám hlavu jak pátrací balon.
v tom článku, který jsem doporučila k přečtení se mj. uvádí
Před uzavřením smlouvy mezi dvěma českými plátci, jejíž předmětem je poskytování služeb vztahujících se k nemovitosti umístěné mimo tuzemsko, je proto důležité ověřit podmínky příp. registrace k DPH platné v členské zemi, ve které se nemovitost nachází.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2016 13:33
Dobrý den,
měla bych prosím dotaz, jsem začátečník a tak bych potřebovala radu.
Jsme stavební firma (plátci) a budeme provádět montáže střech mimo území ČR, země v EU.
Firma, které budeme tyto práce fakturovat mají sídlo v ČR a jsou též plátci, jak to tedy bude s fakturací?
Budeme fakturovat bez daně jelikož je místo plnění mimo tuzemsko nebo budeme fakturovat v PDP jako vždy, jelikož má odběratel sídlo v ČR?
Mockrát děkuji za pomoc.