Odpisy a konec činnosti

• (neregistrovaný)

5. 5. 2016 15:16

Prosím o radu. Neukončili jsme s.r.o., ale prodejnu jsme zavřeli. Před několika lety jsem nechala prostor prodejny předělat a platila jse ze svého ( firemního). Na dané vybavení v celkové hodnotě 500 tis. jsem dělala odpisy. Nyní jsme to museli zavřít a celé vybavení se nám povedlo prodat za 40 tis.V odpisech nám zbývá ještě 419 tis ( bylo to na 30 let jako tech. zhodnocení) nevím zda to bylo uděláno dobře.Jak to máme udělat nyní v účetní závěrce ( děláme si ji sami, vím že pozdě)?Podnikání ukončeno v 6/2015. Máme udělat poloviční odpis, a ostatní něják dodanit ( účto jsem dělala naposledy na škole)
    Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2016 18:04

v.e.n.d.y.

Re: odpisy a konec činnosti
      Dobrý večer, tak jednak obdivuji Váš klid a odvahu dělat účetnictví a daně v s.r.o. bez potřebných znalostí. Pracuji v oboru téměř 40 let a jsem ráda, že to po mě vidí auditoři a daně řeší daňový poradce. Ale dobře, pokuty a penále ponesete sami. K dotazu, účetní odpisy účtujete až do okamžiku prodeje 551/082, prodej zařízení na 311/641,343 ve smluvní ceně (40.tis), doúčtování účetní zůstatkové ceny na 541/082 a vyřazení majetku 082/022 (500.tis.). Daňové odpisy můžete uplatnit v poloviční výši a zbytek, tedy daňová zůstatková cena je daňovým nákladem. Musíte spočítat rozdíl Ú/D odpisů a Ú/D zůstatkové ceny a o ten snížit či zvýšit dosažený hospodářský výsledek v daňovém přiznání. Držím palce :-)

• 6. 5. 2016 8:00

ZlataWolná (neregistrovaný)

Dobrý den a děkuji. Není to odvaha, ale nutnost. Bohužel se nám na to naše účetní vykašlala a po průzkumu cen nemám na to, abych platila někoho kdo mi to komplet udělá. Účto jsem měla na škole a ze začátku jsem si to dělala sama, tak se holt k tomu vracím a nedobrovolně.Byla to malá firma nic moc pohybů, jen jsem do toho dávala peníze. Jste moc hodná.

• 6. 5. 2016 15:45

ZlataWolná (neregistrovaný)

Paní vendy mohu se jen ještě zeptat? Odpis je 19 070 dala jsem do řádku odpisů 9535,-, do účetního dám tedy 19070 a tím mám tedy rozdíl na ř.50 daň.přiznání 9535,-.Jak ale zaeviduji ten rozdíl zůstatkové ceny ? Účetní odpisy se rovnali daňovým, pak ta zůstatková cena je stejná bez rozdílu že ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).