Re: 30 let arch.ML pro důchod - byla kra
Máto to v hlavě, protože jste četly děvčata nejspíš typový skartační rejstřík, který zpracovali i pracovníci Ministerstva vnitra.
Tam je u mzdových listů uvedeno - lhůta 45 let je doporučená, minimální lhůta stanovená zákonem je 30 let.
Děkuji za rekace, firma skartovala doklady dříve, než je 30 let (já nic, já muzikant, já tady tehdy ještě nebyla) a jeden z bývalých zaměstnanců se domáhá vystavení ELDP a já ho nemám z čeho udělat. Skartovali ML i osobní spis. Jsou to roky, kdy se to všechno ještě "dělalo ručně" ... prostě není z čeho vycházet a o prohlášení dvou svědků nechce bývalý zaměstnanec ani slyšet.
Hezký víkend všem.
Jestli jsou v tom mzdy před 1986 vysvětlete mu ,že výši důchodu to neoviivní. Ovlivní to počet odprac. let, tak zkuste najít nějaké záznamy (sestavy) kde by se mohlo objevit začátek a konec jeho p.p.A když jste mu nabízela možnost čestného prohlášení svědků, ty nemá nebo proč to odmítá neřekl ?
Jde o půl roku v roce 1983. Všechno jsem mu vysvětlila, ale on to snad ani chápat nechce. Drží se jen toho, že na to má nárok a zaměstnavatel to potvrdit musí. Sestavy nejsou - žádné. Do roku 1990 je všechno skartované. Oni snad skartovali jako by to byl archiv STB ... A já pochopitelně nechci potvrdit něco, od čeho nemám jediný doklad. Hezký víkend.
>Nepotvrzujte, bez podkladu ani, jak pisete, nemůžete.
Nepotvrdím.
>Predal zaměstnavateli svůj požadavek písemně?
Přišlo doporučeně s dodejkou. Za pár dnů potom volal, to jsme řešili, že doklady nemám a že má "použít" svědky.
Chystám se na zdvořilou písemnou odpověď - a právě proto jsem hledala, zda v minulosti nebyla archivní doba kratší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2016 10:06
Zdravím všechny v krásném slunečném pracovním dni a prosím, abyste zapátrali v paměti, zda někdy v minulosti byla doba archivace mzdových listů pro účely dúchodového pojištění kratší než 30 let.
Něco se mi plete v myšlenkách, že snad bylo i 35 nebo 45 let, ale možná to byla jen firemní směrnice. Jde mi o zákonný termín a nedaří se mi najít dostatečně staré znění zákona o soc.poj. ... nebo neumím hledat.
Děkuji všem.