Re: DPN, podpůrčí doba a výpověď
Jestliže vám přinesl 27.4. ukončenou neschopenku, měla jste ho upozornit, že 28.4. tedy musí nastoupit do práce a ihned ho poslat k vašemu poskytovateli lékařských služeb (závodnímu lékaři), který měl vystavit posudek, zda je nebo není schopen dále vykonávat stávající práci. Na nic jiného nemusíte brát zřetel. Tento lékař taky jediný může vystavit posudek - dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat a na základě toho byste mohla dát výpověď. Jinak se domnívám, že mu sice můžete sázet áčka, ale netroufám si posoudit, zda by v tomto případě u soudu prošlo po 5 áčkách okamžité zrušení PP. Takže osobně bych ho vyzvala k okamžitému nástupu do práce a poslala k vašemu lékaři. Doma, jen tak, bez neschopenky, dovolené, neplaceného volna fakt být nemůže.
moc děkuji, pošlu ho k závodnímu lékaři a on rozhodne na základě nějaké zprávy od jeho osobního lékaře, který mu vystavil a ukončil neschopenku? Tu ukončenou neschopenku mi přinesl dnes, jelikož mu ji paní doktorka vystavila dnes s datumem 27.4 :-) a od samé lékařky mám k 30.4. vystavené pokračování DPN.
Jaké pokračování ? Nějak tomu nerozumím. je-li ukončení 27.4., tak od 30.4. nemůže být pokračování, ale jedině nová neschopenka. Nenavazuje to na sebe.
To víte, někteří lékaři si zřejmě můžou vystavovat co chtějí a je to
v pohodě... už to řeším s OSSZ. Nehledě na to, že to zaměstnanci dala až 6.5 a on má vlastně problém, protože do práce měl nastoupit již 28.4. Takže zatím mu budu muset dát asi neplacené volno.
Jinak se domnívám, že mu sice můžete
>>>>>sázet
>>>>>áčka, ale netroufám si posoudit, zda by v tomto
>>>>>případě u soudu prošlo po 5 áčkách okamžité zrušení
>>>>>PP.
>>>>>Takže osobně bych ho vyzvala k okamžitému nástupu do
>>>>>práce
>>>>>a poslala k vašemu lékaři. Doma, jen tak, bez
>>>>>neschopenky, dovolené, neplaceného volna fakt být
>>>>>nemůže.
>>>>
>>>>
>>>>moc děkuji, pošlu ho k závodnímu lékaři a on rozhodne
>>>>na základě nějaké zprávy od jeho osobního lékaře,
>>>>který mu vystavil a ukončil neschopenku? Tu ukončenou
>>>>neschopenku mi přinesl dnes, jelikož mu ji paní
>>>>doktorka
>>>>vystavila dnes s datumem 27.4 :-) a od samé lékařky
>>>>mám k 30.4. vystavené pokračování DPN.
>>>
>>>Jaké pokračování ? Nějak tomu nerozumím. je-li
>>>ukončení 27.4., tak od 30.4. nemůže být pokračování,
>>>ale
>>>jedině nová neschopenka. Nenavazuje to na sebe.
>>
>>To víte, někteří lékaři si zřejmě můžou vystavovat co
>>chtějí a je to
>>v pohodě... už to řeším s OSSZ. Nehledě na to, že to
>>zaměstnanci dala až 6.5 a on má vlastně problém,
>>protože do práce měl nastoupit již 28.4. Takže zatím
>>mu budu
>>muset dát asi neplacené volno.
>
>Ale to můžete jen v případě, že on si o to neplacené
>volno požádá. Jinak jen dovolená, nebo áčko. Sama dát
>neplacené volno nemůžete.
Pokud máte ještě čas do výplat, tak bych s dovolenou nebo s neomluvenou absencí ještě počkala na vyřešení této situace s OSSZ. Třeba bude PN pokračovat a nebo navazovat jiná a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2016 10:15
Dobrý den,
moc prosím o radu... zkouším pročítat diskuze, ale jsem z toho zmatená.
Mám od 9.6.2015 zaměstnance v DPN, ke dni 27.4. 2016 mu skončila podpůrčí doba. Lékař vystavil potvrzení trvání DPN ke dni 30.4., ale dnes mi zaměstnanec donesl ukončenou neschopenku k 27.4. od stejného lékaře? :-( 11.5 jde ke komisi... Co s tím můžu teď dělat? Dle mého vysvětlení, měl teda od 27.4. znova pracovat, bohužel jemu se ale zřejmě nechce a donesl papír od lékaře, jen vyjádření že není schopen těžké fyzické práce (pracuje jako mechanik). Co ta prodleva od 27.4 do dnes? A aby dostal výpověď dle §52 e, musí donést nějaký řádný posudek? Je to tak? Jinak ho můžu normálně zaměstnat jako zase mechanika a budu brát ohledy aby se nenadřel?
Moc děkuji za vaše názory a pomoc...
Ještě se zeptám, když má ukončenou podpůrčí dobu k 27.4, to přeci neznamená, že musí mít k tomu dni ukončenou DPN?