Re: Rozhodné období
Zpravidla znamená to, že pokud jste v zaměstnání 12 a více měsíců, a vznikne vám nárok na PPM, počítá se jak píšete 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost.
Kdybyste ale nebyla v zaměstnání 12 měsíců, ale méně, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.
Tak že ne vždy se pro výpočet použije 12 předchozích měsíců.
Jestli dostáváte na ruku peníze, které neprojdou výplatní páskou, musíte se mířit s tím, že PPM bude odpovídat penězům ze kterých odvádíte sociální pojištění a ne tomu, co ve skutečnosti dostáváte načerno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2016 20:49
Dobrý den, je mi jasné, jak se počítá výši PPM, podmínky získání a vše kolem toho. Mou otázkou je, kolik minimálně je ROZHODNÉ období. Všude se totiž uvádí: DVZ se u PPM zjistí tak, že se započitatelný příjem zúčtovaný v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců) dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů. Co znamená to "ZPRAVIDLA" období 12 kal. měsíců?
Jak to tak ve většině zaměstnání bývá, zaměstnavatel přiznává daleko menší základ, než zaměstnanci ve skutečnosti dostanou. (Příkladem mohou být např. různé "prémie", které se nikam nezapočítávají a jsou mnohdy velmi vysoké). Zaměstnavatel mi slíbil, že až jednou budu potřebovat (k mateřské), přizná mi tu hrubou mzdu přesně takovou jakou ve skutečnosti mám (prostě vyšší než doposud). PRÝ SE MATEŘSKÁ POČÍTÁ Z POSLEDNÍCH 3 MĚSÍCŮ před nástupem na PPM (z jeho vlastní zkušenosti, jeho manželka je na mateřské). Je tak opravdu? Nikde nemohu dohledat, co to znamená, že se PPM počítá "zpravidla" z posledních 12 měsíců.