Re: odměna -prosím p.Jasnou,Líbu,xJ
Koukám, že máte stejnou formulaci, jakou jsme měli my. A taktéž jsme se dohadovali....Já se domnívá, že nárok na odměnu je, protože doba určitá byla jistě sjednávána k datu, který předchází nároku na starobní důchod. Pokud by nárok na SD nevznikl, dá se předpokládat, že datum ukončení doby určité by byl jiný.
Jenže já nemám v ruce rozhodnutí o přiznání důchodu, pouze informaci z OSSZ, že si požádala + mzdová vyplnila § 83, takže v den odchodu nikdo neví, zda jí byl důchod přiznán nebo nebyl.
Jsem na vážkách a tak se zeptám. U jiných zaměstnanců to bylo v minulosti jak? Vypláceli jste každému, kdo splnil nárok na důchod a začal ho pobírat i když pracoval dál a nebo jenom těm, kteří začali pobírat starobní důchod a zároveň skončili PP a ve výpovědi nebo dohodě bylo uvedeno, že PP končí z důvodů nástupu do důchodu?
Primárně je důvodem skončení PP uplynutí sjednané doby a ne starobní důchod, tak že ... já bych byla pro nedat.
Dobrý den, u jiných zaměstnanců to bylo tak, že při skončení pracovního poměru dostávali odměnu ti, kterým byl přiznán důchod v průběhu zaměstnání a dále ti, kteří končili pracovní poměr z důvodu odchodu do důchodu - takže buď dohodou, kde tento důvod byl uveden, nebo dali výpověď, kde rovněž byl tento důvod uveden.
Takže buď již byli poživateli důchodu, nebo přímo z tohoto důvodu končili pracovní poměr. Ale ještě nikdy jsme neměli tento případ, že byla doba určitá (zástup za RD) a zcela náhodně další den vznikal nárok na SD.
A taky se nemůžeme shodnout na tom, zda formulace "poskytne za ocenění pracovních zásluh" znamená, že je to nárokové. Osobně se domnívám, že není a jestliže se nadřízený rozhodne, že není co oceňovat, tak má právo odměnu nedat. Náš nadřízený orgán má ovšem jiný názor.
díky
Škoda, že se k tomuto nevyjádřili právníci pája nebo VH.
Ale, jestli nadřízený orgán zastává názor, že nárok má, nezbude nic jiného, než jeho názor respektovat, ovšem k vyplacení bych si založila buď písemné vyjádření tohoto nadřízeného orgánu a nebo přímo příkaz k proplacení, aby v budoucnu nemohl případně jiný nadřízený orgán výplatu zpochybnit a hodit na účetní.
Díky moc za názor a ještě perličku - teď nám bylo sděleno, že na příslušný tiskopis máme napsat datum odchodu do důchodu den skončení PP, což jsme odmítli, neboť nárok na důchod je až den následující po skončení PP.
Takže jsem fakt zvědava jak to dopadne. Jinak, bohužel, všechna komunikace probíhá pouze telefonicky, právě z toho důvodu, aby nadřízení v případě kontroly , mohli říct "to jste si špatně vyložili", tak jak už se několikrát stalo.
Ještě jednou díky a hezký den
Tak to bych byla opravdu hóódně opatrná. Nešlo by alespoň použít ke komunikaci e-mail? Poslala bych své vyjádření e-mailem a dokud by nepřišla odpověď asi bych nic nevyplatila. Přímo do e-mailu bych požadovala to jejich vyjádření. Nevím, jak to u vás v praxi chodí a kdo je váš přímý nadřízený, ale kdyby nadřízený orgán nekomunikoval ani takto, chtěla bych to alespoň písemně od přímého nadřízeného. V každém případě bych sama nic nerozhodla.
No já mám úplně shodný názor, jenže už jsem je jednou takto "nachytala", jenže to jsem iniciovala já s tím, že jsem mejlem poslala dotaz a pak schválně nebrala telefony, takže mi odpověď, že máme pravdu my, nakonec poslali tím mejlem.
Jenže tady jsme byli telef.upozorněni, že jsme nesplnili povinnost a odměnu nepřiznali a i když něco napíšu , tak neodpoví a jen zavolají. Mám totiž dnes už dojem, že sami vidí, že pravda je u nás.
A s kolegyní fakt nemáme zájem se dostat do situace, kdy nám to kontrola předhodí k náhradě. A přímý nadřízený je, bohužel, na dovolené v zahraničí.
Takže asi jediné, co můžeme teď udělat, že tím mejlem napíšeme , že dle našeho názoru odměna nepřísluší, ale že tedy na příkaz toho a toho vyplatíme. Aby aspoň něco písemně bylo. Jestli to bude stačit, to fakt nevím.
díky za pomoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2016 13:51
Dobrý den, prosím vás o názor na tuto situaci:
Máme pracovnici , PP na dobu určitou do 15.5.2016. Dnem 16.5.2016 paní jde do starobního důchodu.
V kolektivní smlouvě máme - jako výraz ocenění poskytne zaměstnavatel fin. odměnu při život. jubileu ... a při prvém skončení PP v souvislosti s odchodem do starobního důchodu.
Nemůžeme se shodnout na tom, zda pracovnice má nárok na odměnu nebo nemá. Část tvrdí, že nemá - PP nekončil z důvodu odchodu do starobního důchodu, druhá , že má, ihned po skončení PP nastupuje do SD.
Obě strany stojí na svém a jaksi ne a ne to rozseknout.
Díky za názory nebo zkušenosti.