Re: Exekuce na výživné + nepřednostní
S dovolením se přidám - takže dle výše uvedeného (mám stejné)
srážím na výživné jednu třetinu a ta druhá třetina, co by měla být na nepřednostní tedy nebude? (když započtu pro druhý výpočet vyživované dítě,zbyde malá část na výpočet). Teď mi vychází, že srážím v podstatě dvě třetiny (jednu na výživné, druhou na nepř.).
Tedy úplně špatně? Každá exe se přepočítává tedy zvlášť?
Děkuji předem za vysvětlení
pro "ako"
Pokud máte nepřednostní exekuci jako 1.v pořadí, tak srážíte 1/3 na tuto exekuci a tam bych započítala nezabavitelnou částku i na dítě na které srážíte výživné.
A výživné by bylo jako 2.v pořadí, tak srážím 2/3 na výživné, ale už bez nezabavitelné částky na toto dítě.
Původní tazatelka má výživné jako 1.v pořadí, tak sráží 2/3 i 1/3 na toto výživné a nezabavitelnou částku nemění.
Dobrý program si při správném zadání výpočet exekucí ohlídá sám. Mimochodem - pokud má zaměstnanec exekuci na výživné či dlužné výživné, tak to dítě nezapočítávám jako vyživované ani při výpočtu jiných exekucí, které se současně s tím sráží. Prostě v programu zadám počet vyživovaných osob a ten platí pro výpočet všech exekucí, které se mu provádí. Není možné při výpočtu srážky výživného to dítě nezapočítávat a při výpočtu srážky jiné exekuce započítávat.
To je nesmysl, výpočet třetin a případné částky zabavitelné bez omezení musí být jeden (tzn. pokud existuje exekuce na výživné nebo dlužné výživné, tak to dítě nezapočítáte) a pak s těmi vypočítanými třetinami a tou částkou pracujete dál. Není možné vypočítat nějakou třetinu pro výživné s neuplatněním dítěte a třetinu v jiné výši s uplatněním dítěte.
Můj program umí zadat počet uplatněných dětí na každou exekuci zvlášť, ale ještě jsem se nedostala do situace, že bych toto využila. Možná si před konečným výpočtem mezd zkusmo přehodím pořadí (výživné až jako druhé) a uvidím, jak si s tím poradí.
Logicky nespravedlivé, ale asi je to tak. Já si vlastně vzpomínám, že jsem hledala před první srážkou informace a bylo dáno, že dítě, na které je stanovené výživné exekucí, se nazapočítává do vyživovaných osob. Ale teď to nemohu najít, abych Vás odkázala na nějaký přepis. Takže budem bojovat s exekucemi dál, hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2016 7:51
Dobrý den, prosím o radu: Zaměstnanec má exekuci na výživné na jedno dítě, druhé dítě má v péči se svojí přítelkyní. Vím že na exekuci na výživné započítám jako vyživované jen druhé dítě, ale na další exekuce, které se netýkají výživného uplatním už obě děti? Můžu u jednoho zaměstnance použít pro různé exekuce dvě různé výše nezabavitelné částky? Otázka je to spíše teoretická, protože při jeho běžné výši mzdy už z první třetiny po výživném nic nezbývá (výživné je první v pořadí a další exe. jsou nepřednostní).