Re: Rozdíl v částce DPH vs.kontrolní hlá
pokračování:
Výrobce SW také argumentuje tím, že v kontrolním hlášení je tolerance, že právě kvůli různým způsobům výpočtu nemusí DPH vycházet na přesných 21%, takže to jím vypočtené DPH můžu vlastně nechat, protože se vejdu do tolerance. Je jasné, že DPH nemusí být rovných 21%, ale již mnoho let žiji ve víře, že musím respektovat částku DPH, kterou mám na daňovém dokladu. Tato tolerance podle mě nemá vůbec nic společného s tím, že (pokud to ručně nezměním) já uvádím (a také nárokuji) v tomto případě DPH 7.117,60, zatímco druhá strana uvádí (a přiznává) 7.115,70. Když to nechám, jak mi to spočítá software a potom to srovnám na vyúčtovací faktuře = budu nárokovat o to míň, tak nula od nuly pojde, ale dojde k tomu až za x měsíců. A každý měsíc se budu na několika desítkách řádků lišit v částce DPH oproti druhé straně a to tedy nevím (jestli to vůbec někdo ví;), jestli je v kontrolním hlášení také nějaká tolerance v tomto směru. Doufám, že jsem to popsala srozumitelně a mnohokrát děkuji za Váš názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2016 12:05
Dobrý den. Prosím o názor. V účetním SW tvořím došlé=přijaté zálohové faktury (zejména k platebním kalendářům na energie), rozepisuji na nich základ DPH a DPH - přesně tak, jak je na platebním kalendáři, na většině je DPH spočítaná odspodu (např. 33.884,30 ZD, 7.115,70 DPH, 41.000,- celkem). Po napárování platby z banky na úhradu zálohové faktury mi software spočítá a zaúčtuje na 343 DPH odshora – koeficientem (u platby 41.000,- vyjde DPH 7.117,60) , místo aby použil částku DPH, kterou jsem dle daňového dokladu vyčíslila na zálohové faktuře. Musím podotknout, že mám možnost změnit částku DPH ručně, ale měsíčně jde o desítky zálohových faktur a na každé platbě to ručně měnit, když už to mám jednou zadané dobře na zálohovce… (A stejně tak to potom počítá DPH odshora, když na konečnou vyúčtovací fakturu dávám odpočet zálohy, zase to na každé položce odpočtu zálohy musím ručně změnit, takže ve chvíli, kdy přijdou konečné faktury třeba ke třiceti platebním kalendářům se to už sakra nasčítá.) Výrobce software argumentuje tím, že to má správně, že nic měnit nebude, že u plateb (a potažmo daňových dokladů k zálohám a u odpočtů záloh) počítá částku DPH podle zákona odshora koeficientem, a proto že vůbec nezohledňuje, jaká částka DPH je na zálohové faktuře. Samozřejmě dodává, že mám možnost to ručně změnit, když se mi to nelíbí nebo že si mám od dodavatelů vyžádat platební kalendáře/daňové doklady, které budou mít DPH spočítáno správně=odshora (což mi přijde vůbec jako úlet). Dokud nebylo kontrolní hlášení, tak jsem to v podstatě neřešila, ale s kontrolním hlášením, které porovnává obě strany, se situace změnila.