Re: Pracovní smlouva od soboty 30.4.??
Jelikož zaměstnanec je zároven OSVČ - na vedlejší činnost a vznikly mu 2 dny (2 měsíce jelikož se jedna o přechod z dubna na květen), kdy si musí u zdr. pojišťovny zaplatit zálohy (tomu tak úplně nerozumím, jelikož se nezabývám OSVČ). A šéf mu chce vyhovět, aby nemusel nic platit a tím pádem ho zaměstnat už od toho 30.4.
Prosím o vysvětlení, zda to chápu správně. Za 5/2016 by nyní zaměstnanci náležela dovolená, předtím ne? Za duben, předpokládám,
dovolená nenáleži?
Byla jsem ve stejné situaci - vzali mě do PP 2.12. (1.12. byla neděle), byla jsem OSVČ vedlejší. Musela jsem jít na OSSZ a kvůli tomu 1 dni
se odhlásit a hned zase přihlásit.
Dík za vysvětlení.
přesně tak, on byl do 29.4. zaměstnaný, současně OSVČ vedlejší a pak od 2.5. zaměstnaný a OSVČ vedlešjí. A jelikož nebyl zaměstnaný celý měsíc, tak mu šéf chce vyhovět a změnit prac.smlouvu od 30.4. Takže pravím pouze v přihlášce na ZP, kde uvedu 30.4. a na soc. nechám jak je k 2.5.? A prac. smlouvu taky opravím na 30.4. Děkuji za rady.
>>>>>>>>>Jinak oprava by se dělala pouze u ZP, u SP by zůstal
>>>>>>>>>den nástupu 2.5.
>>>>>>>>Jelikož zaměstnanec je zároven OSVČ - na vedlejší
>>>>>>>>činnost a vznikly mu 2 dny (2 měsíce jelikož se jedna
>>>>>>>>o
>>>>>>>>přechod z dubna na květen), kdy si musí u zdr.
>>>>>>>>pojišťovny zaplatit zálohy (tomu tak úplně nerozumím,
>>>>>>>>jelikož
>>>>>>>>se nezabývám OSVČ). A šéf mu chce vyhovět, aby
>>>>>>>>nemusel
>>>>>>>>nic platit a tím pádem ho zaměstnat už od toho 30.4.
>>>nechám
>>>jak je k 2.5.? A prac. smlouvu taky opravím na 30.4.
>>>Děkuji za rady.
>>
>>Nemůžete přistoupit na vše, co chce šéf. Zřejmě jste
>>personální a nesete za svou práci odpovědnost.
>>Takovéto
>>podvůdky se často vymstí. Jen pro pořádek, kdy
>>absolvoval vstupní pracovně lékařskou prohlídku?
>A když to dostanu příkazem, co mám dělat?? Vstupní
>prohlídku, taky kámen úrazu.. tu absolvoval k 3.5.,
>jelikož náš závod.lékař měl dovolenou 14 dní až do 2.5..
Oj, oj, oj. Zase špatně.
>>>>>>>>>>Jinak oprava by se dělala pouze u ZP, u SP by zůstal
>>>>>>>>>>den nástupu 2.5.
>>>>>>>>>Jelikož zaměstnanec je zároven OSVČ - na vedlejší
>>>>>>>>>činnost a vznikly mu 2 dny (2 měsíce jelikož se jedna
>>>>>>>>>o
>>>>>>>>>přechod z dubna na květen), kdy si musí u zdr.
>>>>>>>>>pojišťovny zaplatit zálohy (tomu tak úplně nerozumím,
>>>>>>>>>jelikož
>>>>>>>>>se nezabývám OSVČ). A šéf mu chce vyhovět, aby
>>>>>>>>>nemusel
>>>>>>>>>nic platit a tím pádem ho zaměstnat už od toho 30.4.
>
>>>>nechám
>>>>jak je k 2.5.? A prac. smlouvu taky opravím na 30.4.
>>>>Děkuji za rady.
>>>
>>>Nemůžete přistoupit na vše, co chce šéf. Zřejmě jste
>>>personální a nesete za svou práci odpovědnost.
>>>Takovéto
>>>podvůdky se často vymstí. Jen pro pořádek, kdy
>>>absolvoval vstupní pracovně lékařskou prohlídku?
>>A když to dostanu příkazem, co mám dělat?? Vstupní
>>prohlídku, taky kámen úrazu.. tu absolvoval k 3.5.,
>>jelikož náš závod.lékař měl dovolenou 14 dní až do
>>2.5..
>
>Oj, oj, oj. Zase špatně. - ano jsem si toho vědoma, ale když nebyl lékař přítomný, jak jsme to měli udělat? O tom že někdo nastupuje jsem se dozvěděla ve čtvrtek 28.4.
Bez platné vstupní lékařské prohlídky je zaměstnanec považován za nezpůsobilého k výkonu práce a Vy mu nesmíte práci přidělit. Měl nastoupit až po prohlídce.
Zákon č. 373/2011 Sb. - zákon o specifických zdravotních službách
§ 59 odstavec (1) písmeno b)
Tam to máte černé na bílém.
Aktuální znění zákona např. zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373
Paní Jasná, pokud šéf dá příkaz, tak se splní. Jedině s ním podiskutovat a ať si zaměstnanec zajde na OSSZ jako já a tam provede odhlášení a znovu přihlášení. Já jsem pak zálohy jako OSVČ hlavní platit nemusela.
Mmch, vstupní prohlídky jsou u nás VŽDY absolvovány až začátkem pracovního poměru (cca v průběhu 2 týdnů), já na to poukazuju, že to není v pořádku, ale není mi to nic platné.
Děkuji vám moc, ale už šéfovou slyším, jak mi říká, že je to z roku 2013, tudíž to není aktuální.
Máme externího bezpečnostního technika a ten jí řekl, že u lidí přijímaných na dohody nemusejí být lékařské prohlídky, jedině u těch, co u nás pracují více než 5 let - jedná se o práci dělníků v potravinářském provozu. Ale holt to řekl bezpečák, tak se podle toho jede ...
vidíte a my máme taky externího bezpečnostního technika, který nás navštěvuje 2x za 3 měsíce, a šéf se s ním asi za poslední rok ani neviděl, jelikož "ho nechce poslouchat".... a to nám bezpečák říkal, že musí před nástupem být lékařská prohlídka... :( Nic aktuálnějšího nemám, určitě něco na netu je. Zkusím pohledat a kdyžtak Vám zaslat.
Paní Jasná, přímou zodpovědnost nenesu, dělám mzdy, zdrav. prohlídky (vstupní, periodické) řeší šéfová s externím bezpečákem,
ale když vím, že to není v pořádku, tak mi to nedá, abych na to
neupozornila. Přece jen jsem loajální k firmě a není mi jedno, kdyby
s tím měly být případně problémy. Ono se taky může stát, že mi někdo řekne, proč jsem na to neupozornila.
Např. když dělám mzdy, tak mám zodpovědnost za minim. a zaručené mzdy, ale když šéf řekne, že se zaručené zvedat nebudou, tak co mám dělat?
A máte to písemně, nebo nějak můžete dokázat ? Protože u nás , pokud je něco telefonem, pak dojde na lámání chleba, tak se vedení vyjádří "že jsme to špatně pochopili" a je vymalováno, odpovědnost je na nás, kteří na chybu upozorňovali. Takže ....A sama vím, co to je, jít proti příkazu nadřízených , nic příjemného
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2016 7:59
Dobrý den,
prosím o radu.
Od 2.5. k nám nastoupil nový zaměstnanec, má prac.smlouvu od 2.5. Předcházející zaměstnání mu skončilo 29.4. - tím pádem mu vznikla mezera 30.4. a 1.5. (víkend). Dnes šéf přišel s tím, abych mu změnila pracovní smlouvu od 30.4. Chci se zeptat, lze změnit pracovní smlouvu na 30.4., když se jedná o sobotu a my soboty nepracujeme?? Další otázka - mám vše nahlášené na soc.poj., zdr.poj., stačí případně zaslat opravenou přihlášku? Děkuji za rady a informace týkající se této problematiky.