Ukončení vs. přerušení
Teď trochu váhám, jestli to vlastně není totéž? Je nějaký rozdíl mezi oznámením přerušení výkonu samostatně výdělečné činnosti a jejím ukončením? Tzn. že pak se zase přihlásím od 1. listopadu?
Na ŽÚ neruším ŽL, ani neoznamuji přerušení (tuším, že přerušená doba do 6 měsíců se neoznamuje).
Na VZP a OSSZ ale oznámit chci, právě proto, abych nemusel platit zálohy, resp. je mi jasné, že ZP budu muset nadále platit coby OBZP, což je těch 1337 Kč jak uvádíte.
Jedu do zahraničí, nebudu podnikat a každá kačka se hodí.
Re: Ukončení vs. přerušení
Já bych to nahlásila i na ŽU i na FÚ, nevím o tom,že do 6 měsíců se to nehlásí :-( to nebylo a navíc by bylo na každém úřadě jinak- ať to máte jednotně. Nevíte, co se může stát v té cizině :-) tak ať to tu máte v pořádku.
Přerušení podnikání - na živnostenský úřad se již nemusí hlásit od roku 2010
OT. Na ZP doporučuji zajít osobně, ale až s dokladem (potvrzením) od OSSZ, že jste i tam nahlásil přerušení podnikání.
Např. pracovnice na přepážce OZP trvala na tom, že musí mít člověk doklad od živnostenského úřadu a že není povinnost na žú přerušení
hlásit ji naprosto nezajímalo. Na oznámení o přerušení podnikání datovou schránkou OZP vůbec nereflektovala. Zkušenost z cca roku 2013
A je tedy nějaký rozdíl mezi přerušením a ukončením SVČ? Nebo je to synonymum (z právního hlediska)?
Potvrzení od ŽÚ snad nemůže sloužit jako podklad, jak by to řešili autoři, kteří pod žádný úřad nespadají? Ti nic nedonesou. Asi to spíš pošlu poštou s dodejkou, abych se vyhnul "dohadování", ale pořád nevím, co mám oznámit: přerušení nebo ukončení?
Já bych taky přerušila třeba na 10 let, oznámila to na ŽÚ tiskopisem, kde se zaškrtává, kam to všude mají nahlásit (pak jsem si vždy na úřady zavolala, že to evidují). A až to bude aktuální, tak si činnost zase obnovíte. Nevidím v tom problém. Určitě bych neukončovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2016 10:21
Snažím se najít na webu VZP formulář oznámení o přerušení výkonu samostatně výdělečné činnosti, ale mají tam asi jen oznámení o ukončení. Budu přerušovat červen - říjen (5 měsíců), od listopadu zase budu podnikat. Nevíte, jestli to stačí napsat volnou formou a nevyplňovat formulář?
Na živnostenský úřad se takto krátká doba neoznamuje, ale na ZP a SP se oznamuje kvůli přerušení záloh, resp. na ZP bych se dočasně stal OBZP s minimální zálohou.