Re: Nárok na oddstupne - prodej firmy
Nesdělila jste,zda jste v pracovním poměru, zřejmě ano, jinak o odstupném by nebyla řeč. Aby mohlo být vyplaceno odstupné, jak jistě víte, musel by k tomu být zákonný důvod - tedy organizační změna na základě rozhodnutí vedení firmy a nikoli to,že jste se rozhodla firmu opustit.
I § 339a ZP, pokud by se rozhodla podat výpověď až po přechodu pod nového zaměstnavatele a následně se u soudu domáhat určení, že k rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek v souvislosti s tímto přechodem
-----------------------------------
Děkuji za reakce.
Ano, jsem v pracovním poměru.
Změna omezuje moje pravomoci a částečně mění moji pracovní náplň.
Chápu, že zaměstnavatel nemůže toto zachovat, neboť to není možné vzhledem k nové struktuře firmy, ale zdá se mi, že to je překážka na straně zaměstnavatele.
Pracovní náplň určuje zaměstnavatel v rámci druhu práce, sjednaného v pracovní smlouvě - ten musí být zachovaný. Takže nikde není dané, že musíte mít nadosmrti stejnou náplň práce. Došlo by k podstatnému zhoršení pracovních podmínek? To, že nebudete mít ty své pravomoci a stejnou náplň práce ještě neznamená, že dojde k podstatnému zhoršení podmínek.
----------------------
:-) :-) :-) Děkuji :-)
V žádném případě se nehodlám se svým současným zaměstnavatelem soudit.
Jen můžu "dobré rady", jak se v této situaci postupuje, přehazovat vidlema Takže jsem jen chtěla znát nezaujatý názor od lidí, jejichž příspěvky tu ráda čtu ;-)
Nevím, proč si myslím, že se cítíte dotčená. Dostalo se vám všech informací, které se k vašemu dotazu vztahují, včetně odkazu na právní úpravu. A nesoudila byste se se stávajícím zaměstnavatelem, ale podávala byste určovací žalobu. Někdy se k tomu soudu holt musí.
--------------------
Ano, přesně tak - dostalo se mi všech informací, za což děkuji.
Rozhodla jsem se, že svojí další profesní kariéru budu směřovat bez ohledu na změny v zaměstnavatelově organizační struktuře.
Mrzí mě, že působím dotčeně - naopak jsem ráda, že jsem si ujasnila, že ani zdejší diskutující nejsou přesvědčení o tom, že bych na odstupné měla nárok. Chci z firmy odejít v dobrém a přiznávám se, že tento prodej není hlavním/jediným důvodem.
Jen jsem byla nezávisle na sobě upozorněna, že je hloupost odejít a o odstupné si neříct, když si firma prochází touto změnou a "na to je přece vždycky nárok na odstupné".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2016 12:27
Prosím o Váš názor/radu v následující situaci:
Bylo rozhodnuto o prodeji naší firmy za těchto podmínek:
1) všechny pracovně-právní vztahy zůstanou zachovány
2) naše firma se stane součástí (pobočkou) jiné existující firmy
=> pro řadové zaměstnance se kromě jiného názvu zaměstnavatele, jeho IČ, DIČ, sídla nic nezmění.
Ovšem pro mě, která jsem byla oprávněná zastupovat naší firmu v jednání se SFÚ, auditory, daňovými poradci atd., dojde ke snížení pravomocí, neboť "vše důležité" bude řešeno a rozhodováno v sídle firmy. Navíc před prodejem jsem naopak já byla v sídle firmy a konsolidovala za několik poboček a dostala se k profesně zajímavým záležitostem.
Rozhodla jsem se firmu opustit a protože důvodem je tato organizační změna, zajímalo by mě, zda bych mohla mít nárok na odstupné.
Děkuji za všechny Vaše postřehy.