Re: Jak kontrolujete účet 321?
vyjedu si závazky ke dni .... (asi to má každý v programu jinak) a ty mi musí sedět na zůstatek v hlavní knize. Pokud mám rozdíl, tak si ještě vyjedu zálohy, jestli jsou všechny správně zaúčtované a napárované (většinou najdu rozdílovou částku právě v zálohách)
Pozor také na to, abyste v té sestavě závazků měla jen to, co se účtuje proti 321. Mohou tam být lecjaké závazky - třeba z mezd, daňové atd.
A taky dost záleží na účetním programu, v "našem" Stereu od Ježků je k tomu fajn nástroj saldokonto. Předpokládám, že podobné možnosti umějí i jiné programy.
Vyjedu si položky účtu 321 v členění podle v.s. na začátku kontrolovaného období, potom položky účtu 321 v členění podle v.s. během období (tedy faktury a úhrady) a položky účtu 321 v členění podle v.s. na konci kontrolovaného období.
Jednou barvou označují položky stejného v.s. během období (tj. přijaté faktury během období a uhrazené v období), druhou barvou označuji položky stejného v.s. na začátku období a během období a třetí barvou položky stejného v.s. na konci období a během období. To, co zůstane neoznačeno, to jsou chyby.
Jednou jsem to takto dělala za celý rok, teď naposledy za čtvrtletí.
Za celý rok to byla pěkná pakárna.
Doporučuji si salda 311 a 321 kontrolovat na stav neuhrazených faktur každý měsíc (v případě velkého množství faktur) nebo alespoň jednou za čtvrtletí. Rozhodně si to nenechávat až za celý rok!
Děkuji všem za rady. Dneska ještě projdu znovu interní doklady, jestli mám vše správně napárováno a jestli mám opravdu všechny vypsané doklady účtované na D321. Nemám toho moc, jedná se o 9 stran A4 popsaných ručně, ale hledat v té změti účetních zápisů je katastrofa - je klidně možné, že jsem zapomněla smazat nějaký dublovaný zápis v úče. deníku...
Ano, to vidím už jako úplně poslední možnost. Prošla jsem evidenci, kontrolovala jsem to s částkami v deníku, a vše souhlasí, takže nechápu, kde těch 13000 je :) Budu muset vytisknout 321 a všechno to projít, položku po položce. A že se mi tedy dneska chce, to vám povím... :) Nedá se nic dělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2016 14:25
Dobrý den všem,
prosím o nějaký tip jak zkontrolovat při uzavírání roku účet 321. Vypsala jsem si všechny faktury a dobropisy z evidence, které tvoří saldo k 31.12.2015 a pak jsem součet kontrolovala se saldem účtu 321 v účetním deníku. Vychází mi rozdíl 13647 Kč, a to tak, že jsem si vypsala na papír více dluhu z evidence než vychází v účetním deníku. Kontrolovala jsem už všelijak a všelicos a už mě nic nenapadá. Jak to děláte vy?
Děkuji za radu.