Re: Nárok na rodičovskou na ÚP
Na ÚP se hlásit nemusíte, není to povinné, ale dělá se to, abyste si nemusela sama platit ZP. Za uchazeče o zaměstnání je plátcem stát.
Pokud nebudete zaměstnaná, nebudete nemocensky pojištěná, takže na peněžitou pomoc v mateřství nebudete mít nárok. O rodičovský příspěvek požádáte od narození dítěte. Měsíční výši a délku pobírání můžete zvolit podle denního vyměřovacího základu manžela.
Podrobnosti na stránkách MPSV - státní sociální podpora.
Re: Nárok na rodičovskou na ÚP
Není to problém. Buď manžel nebo otec dítěte. Hlavní je společná domácnost. Musí mít pojištěné zaměstnání nebo si platit nemocenské pojištění jako OSVČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2016 14:43
Dobrý den, chtěla bych poprosit zda někdo bude vědět. Jsem v současné době na dlouhodobé nemocenské, která mi bude v červnu končit (bude to už 1 rok), zaměstnání v kterém jsem byla na dobu určitou mi už skončilo v průběhu nemocenské. Hledám si sice novou práci ale zatím jsem nenašla, až mi skončí neschopenka, musím se přihlásit na ÚP je to tak, že? Nevím ale jak to bude, když bych po dobu co budu na ÚP otěhotněla? - mám nárok na nějakou mateřskou a rodičovskou až se miminko narodí a od kdy bych ji čerpala a v jaké výši? Nevěděl by prosím někdo? Moc děkuji předem za reakce.