Re: Odměna učně
Mistr smlouvu přece za školu nepodepisuje ... obraťte se přímo na ředitele školy/učiliště. Já jsem to taky neřešila s mistrem. Máme na praxi učně z několiak škol a vždy nám škola vyšla s požadavkem na stanovení výše odměny vstříc - je to přece i jejich záruka, že bude dodrženo, co bylo sjednáno.
Není to v pozici, že škola chce, abyste Vy jim dali odměnu, takže má škola strach, že je na praxi nevezmete - naopak, Vy jste ti, kdo je chtějí odměnit.
Rádo se stalo, také přeji hezký den.
>>>Mohu poprosit ještě o názor ... pokud není povinnost
>>>vyplácet odměnu a firma se rozhodne šikovnému učni
>>>odměnu dát je to zdanitelný náklad? a tato odměna
>>>proběhne
>>>ve mzdové agendě?
>>Odměna musí proběhnout mzdovou agendou - je to příjem
>>podle § 6 odst. 9 písm. l) a i když je od daně
>>osvobozený, musíte k němu podle § 38j odst. 1 vést
>>mzdový
>>list.
>>Je to daňově uznatelný náklad.
>
>Strašně moc děkuji za čas, rady a hlavně ochotu
>poradit . Přeji hezký den !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2016 10:04
Dobrý den, velice prosím o radu zkušené. Poprvé řeším na firmě odbornou praxi učně. Již jsem si zde nastudovala pár dotazů na toto téma , jako je že učni by měla náležet odměna za produktivní činnost a že by měla být nejméně ve výši 30% min. mzdy.
Co řeším je celkově sepsaná Dohoda o zabezpečení odborné praxe . Zde není nic ohledně odměny. Telefonicky mi mistrem bylo řečeno, že učňům nenáleží žádná odměna a Dohoda toto proto neřeší. naše firma by učni odměnu dala, ale nevím jak postupovat. pomůže mi někdo ? budu velice vděčná. děkuji